X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Deputatul Sîrbu: Dreptul de a apăra în instanță trebuie acordat şi acelor juriști care nu deţin licenţă de avocat

12 apr. 2014,, 11:40   Politică
5307 5
Foto : inprofunzime.md
Acest amendament pentru Codul de procedură civilă este propus de către deputatul democrat Sergiu Sîrbu, relatează publika.md. Potrivit autorului proiectului, şi asociaţiile din domeniul drepturilor omului, dar şi cele care oferă consultanţă juridică ar putea apăra în instanţă interesele membrilor săi, fără să apeleze la avocaţi.

"Avocatura este monopolizată total. Nimeni în afară de cei care deţin licenţă de avocat nu poate reprezenta în judecată. Foarte multe persoane cu venituri mici nu au posibilitatea să-şi angajeze un avocat şi plus nu au încredere în unii avocaţi", a spus deputatul PDM Sergiu Sîrbu.

Victoria Prohorenco este jurist de profesie, dar nu are licenţă de avocat. Ea susţine că dacă amendamentul va fi votat, şi-ar putea reprezenta rudele în instanţă, în dosare civile, fără cheltuieli suplimentare.

"Pe moment avem un dosar cu părinţii mei unde este încasarea datoriei de la ”Termocom” şi eu fiind jurist, avînd procură de la părinţi nu o pot reprezenta pe mama în instanţă şi trebuie să iau un avocat, care clar, costă şi nu întotdeauna fac faţă", a menționat juristul Victoria Prohorenco.

Avocaţii nu văd cu ochi buni această iniţiativă. "Reprezentarea de către avocaţi în instanţă nu este, de fapt, un monopol, ci un cost pe care trebuie să-l plăteşti pentru o justiţie calitativă. Problema nu este în profesionalismul avocaţilor, ci mai degrabă în preferinţele persoanelor", a spus avocatul Vlad Gribincea.

În curînd, proiectul va fi discutat în comisia parlamentară de profil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?