X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Doritorii de a achiziţiona mai mult de 1% din capitalul social al băncilor vor trebui să ceară permisiunea BNM

3 apr. 2014,, 11:02   Economie
3814 0
Foto: noi.md
Persoanele care vor dori să achiziţioneze mai mult de 1% din capitalul social al băncilor vor trebui să solicite permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). În prezent, permisiunea BNM este obligatorie pentru cei care vor să cumpere mai mult de 5% din capitalul social al băncilor. Miercuri, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege privind modificarea unor acte legislative, inclusiv a Legii privind instituţiile financiare, care prevede reducerea cotei substanţiale de participare în capitalul social al băncilor de la 5% la 1%.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat în cadrul şedinţei că acest lucru va spori transparenţa acţionarilor băncii, prin intervenţia timpurie a autorităţii de supraveghere la formarea acţionariatului bancar şi facilitarea urmăririi de către aceasta a schimbărilor în structura băncii.

De asemenea, proiectul presupune modificarea nivelurilor de majorare a cotei de participare în capitalul social al băncilor, care reclamă o nouă permisiune prealabilă a Băncii Naţionale, prin introducerea a două niveluri noi de 5% şi 10%.

Proiectul mai prevede instituirea unor interdicţii la formarea acţionariatului bancar.

"Acest lucru se referă la imposibilitatea achiziţionării de cote în capitalul social al băncilor, dacă achizitorul a realizat deja o achiziţie încălcînd prevederile privind obţinerea permisiunii prealabile", a spus Efrim.

Totodată, se propune interzicerea gajării acţiunilor băncilor din Republica Moldova.

Proiectul mai prevede modificarea Codului penal al Republicii Moldova şi introducerea sancţiunilor pentru cauzarea pierderilor instituţiei financiare. Prin urmare, dacă instituţiei financiare i-au fost cauzate daune în mărime mai mare sau egală cu 10 mii de lei, atunci organele de conducere sau acţionarii urmează a fi amendaţi cu pînă la 16 mii de lei sau cu închisoare de pînă la un an. Falsificarea sau nimicirea documentelor bancare se pedepseşte cu pînă la 20 de mii de lei sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Prim-viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârţă, a propus completarea Codului penal cu un nou articol "obstrucţionarea supravegherii bancare", fapt care va responsabiliza conducătorii băncilor.

"Toate modificările la legislaţie urmăresc scopul de a evita atacurile raider în sistemul bancar", a explicat după şedinţa Guvernului Emma Tăbîrţă.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că instituţiile financiare internaţionale consideră că BNM trebuie să acţioneze mai eficient pentru a evita preluarea acţionariatului băncilor.

"BNM are deja suficiente pîrghii pentru a evita astfel de preluări ilegale", a spus premierul.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, s-a arătat nemulţumit de faptul că CNPF nu a fost inclusă în procesul de avizare a proiectului.

"În acest proiect există două momente de natură să afecteze activitatea economică a acţionarilor. Noi nu sîntem de acord cu propunerea privind interzicerea gajării acţiunilor băncilor din Republica Moldova. În ţară există peste 8 mii de acţionari ai băncilor, iar prin interzicerea gajării acţiunilor va fi limitată activitatea lor economică, ceea ce este inadmisibil. Această prevedere nu se regăseşte în spaţiul european. De asemenea, nu sîntem de acord cu interdicţia de a folosi acţiunile băncii la capitalul social al unei societăţi comerciale", a spus Filip.

În final, proiectul a fost aprobat de principiu, urmînd să fie ajustat pînă a fi trimis în Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?