X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

IMAS: Cine va cîștiga alegerile parlamentare din Republica Moldova

1 apr. 2014,, 11:02   Politică
35721 22
Foto: noi.md
În cazul în care alegerile parlamentare din Republica Moldova ar fi avut loc astăzi, mandatele de deputat s-ar fi împărțit exact în jumătate între partidele Liberal Democrat, Democrat și Liberal, pe de o parte și Partidul Comuniștilor, pe de altă parte.

Mărturie sînt datele unui sondaj închis, realizat de serviciul sociologic românesc IMAS cu sprijinul guvernului SUA.

Sondajul a avut loc în februarie - martie pe un eșantion de 1403 respondenți, în colaborare cu serviciul american Lake Research Partners cu sprijinul Institutului Național Democratic (NDI) și Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).

Potrivit sondajului, dacă alegerile ar fi avut loc azi, bariera de șase la sută pentru a accede în parlament ar fi fost depășită de patru partide - Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

Pentru PCRM sînt gata să voteze 33 % dintre respondenți, pentru PLDM - 17 % , pentru PDM - 7 %, pentru PL - 6 % . Voturile a 8 % dintre alegători s-ar pulveriza între partidele mici. 5 % dintre respondenți au declarat că nu intenționează să voteze 24% încă nu s-au decis pentru cine vor vota.

La renumărarea voturilor celor 996 de respondenți care și-au definit preferințele electorale, PCRM ar primi 46.48 % , PLDM - 24 % , PDM - 9,84 % , PL - 8,43 % , alte partide - 11,24 % .

După redistribuirea mandatelor partidelor care nu au intrat în parlament PCRM ar obține în noul parlament 50 de mandate, PLDM - 27, PD - 13 și PL - 11 mandate .

Se așteaptă că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc 30 noiembrie 2014 .

Parlamentul Republicii Moldova are 101 membri. Potrivit deciziei Curții Constituționale, majoritatea parlamentară este formată din 52 de deputați.

Noul parlament va alege cu o majoritate de voturi președintele forului legislativ și va confirma noul guvern. Candidatura prim-ministrului este propusă Parlamentului de către președinte. Mandatul actualului președinte N.Timofti expiră în martie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?