Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Statele CSI nu au găsit contradicții între acordurile de liber schimb ale Moldovei cu UE și CSI

17 mar. 2014,, 11:50   Economie
5596 0
Foto: efse.lu
Reprezentanții statelor membre ale CSI nu au găsit contradicții între prevederile Acordului de comerț liber RM-UE și cele ale Acordului de comerţ liber multilateral din cadrul CSI, transmite NOI.md. Potrivit Ministerului Economiei al Republicii Moldova, prevederile Acordului privind crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE au fost examinate în cadrul reuniunii statelor membre ale CSI, care s-a desfășurat la Moscova la propunerea Moldovei. Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a făcut o prezentare detaliată a prevederilor Acordului de comerț liber cu UE. Au fost analizate schimburile comerciale cu UE şi CSI, precum şi perspectivele acestora.

Octavian Calmîc a evidențiat faptul că Acordul de comerț liber, prin impunerea unor măsuri sanitare şi fitosanitare, prin modernizarea standardelor şi reglementărilor tehnice, va asigura o înaltă calitate a tuturor produselor exportate, inclusiv cele exportate în spațiul CSI. Totodată, procesul de reducere/anulare a taxelor vamale la import şi export şi eliminare a restricţiilor cantitative pe piaţa UE constituie un stimul și pentru investitorii străini, inclusiv cei din CSI.

Un interes deosebit a fost acordat, în cadrul discuțiilor, regimului de aplicare a cotelor la export şi import în Republica Moldova, procesului de liberalizare a comerţului cu produsele agricole, estimării impactului Zonei de Comerț Liber Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE asupra relațiilor multilaterale şi bilaterale cu statele-membre CSI, regulilor de origine şi avantajelor relaţiilor preferențiale cu UE pe plan regional, inclusiv pentru ţările CSI. Reprezentanții statelor membre CSI nu au găsit contradicții între prevederile Acordului de comerț liber RM-UE și cele ale Acordul de comerţ liber multilateral din cadrul CSI. Aceștia au convenit să continue examinarea Acordului, iar dacă va fi necesar, să solicite consultări bilaterale suplimentare, inclusiv în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?