Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Procuratura Generală bănuieşte o firmă din UTA Găgăuzia de evaziune fiscală în proporţii considerabile

17 mar. 2014,, 11:23   Societate
3783 1
Foto: pinteractiv.ro
În rezultatul examinării informaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor de Interne, procurorii au declanşat o cauză penală pe faptul evaziunii fiscale în proporţii considerabile în privinţa unei firme care gestionează o reţea de staţii PECO pe teritoriul UTA Găgăuzia şi în teritoriul adiacent.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale, în rezultatul a nouă percheziţii efectuate la staţiile PECO, s-a stabilit că agentul economic a alimentat cu motorină mai multe mijloace de transport, operînd cu tranzacţii în numerar, fără reflectarea acestora în contabilitatea întreprinderii.

Acest fapt a fost confirmat prin stabilirea tichetelor de motorină eliberate de firma respectivă, cu amprenta ştampilei unei persoane juridice a cărei conturi bancare sînt blocate de mai mult timp.

Procurorii şi ofiţerii MAI-ului au constatat că firma comercializează produse petroliere fără acte de provenienţă, fără utilizarea maşinii de casă şi control, prin adaptarea şi instalarea în maşinile de casă şi control, imprimante fiscale a unor mecanisme de recodificare a bandei fiscale, ce permit utilizatorului să modifice, să blocheze sau să anuleze din memorie datele informatice privind vînzările efectuate.

Prin includerea în documentele financiare a unor date denaturate privind veniturile obţinute, factorii de decizie ai agentului economic ar fi obţinut venituri ilegale în proporţii considerabile, eschivîndu-se de la plata taxelor şi impozitelor stabilite de legislaţie şi care urmau a fi vărsate în bugetul public naţional şi local.

În total, în urma percheziţiilor efectuate la cele nouă staţii PECO amplasate în raioanele Ceadîr-Lunga, Comrat, Cantemir şi Basarabeasca, s-a constatat un neajuns de combustibil destinat comercializării în proporţii deosebit de mari.

În timpul percheziţiei efectuate la oficiul firmei care gestionează activitatea staţiilor PECO, administratorul acesteia a împiedicat buna desfăşurare a acţiunii de urmărire penală, îngrădind accesul în încăperile ce urmau a fi percheziţionate. La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii administraţiei UTA Găgăuzia, care au încercat intimidarea reprezentanţilor organelor de drept aflaţi în exerciţiul funcţiunii.

Procuratura Generală şi Ministerul Afacerilor Interne consideră inadmisibile încercările de abordare politică tendenţioasă a activităţii organelor de drept în cazul respectiv, acţiunile întreprinse avînd doar scopul contracarării evaziunilor fiscale şi documentării cazurilor de încălcare a legislaţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?