X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia întrevede anumite aspecte politice în decizia Rospotrebnadzorului

7 mar. 2014,, 10:02   Societate
3812 0
Foto: tribuna.md
Fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, liderul Partidului „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, întrevede în decizia Rospotrebnadzorului unele aspecte politice, ţinînd cont de faptul că doar companiile din Găgăuzia sînt invitate să prezinte mostre de calitate, însă nu consideră acest lucru determinant.

Solicitat de "Infotag", fostul ambasador a menţionat că "atunci cînd este vorba de calitate, aspectele politice trebuie evitate".

"Nu trebuie să căutăm probleme acolo unde ele nu sînt, trebuie să vedem de ce vinurile noastre nu sînt acceptate pe piaţa rusă. Orice companie are dreptul să prezinte mostre pentru certificare şi nimeni nu este lipsit de acest drept. Probabil, Mihail Formuzal a avut mai mult curaj cînd s-a adresat serviciului sanitar rus, iar solicitarea i-a fost acceptată", a spus Ţurcan, care recunoaşte totuşi că implicarea başcanului în soluţionarea acestei probleme reprezintă şi un truc politic electoral.

Fostul ambasador în Rusia a menţionat că în cazul în care la expertiză vor fi prezentate mostre ale companiilor de vinuri din Găgăuzia şi din alte regiuni ale ţării şi vor fi acceptate doar cele din Găgăuzia, atunci va fi clar că este vorba de o decizie politică.

"Pînă atunci însă nu putem discuta categoric în astfel de termeni. Putem doar presupune anumite lucruri. Acum urmează să aşteptăm care va fi decizia laboratoarelor din Rusia în privinţa calităţii vinurilor din Găgăuzia. Dacă vinurile nu vor fi verificate, ci doar se va elibera certificat de calitate din partea Rospotrebnadzorului, atunci, de asemenea, vom putea trage concluziile de rigoare", a spus Ţurcan.

Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a permis unui şir de întreprinderi din Găgăuzia să-şi prezinte vinurile pentru expertiză. Astfel, vinăriile "Vinurile Comratului", "Tomai Vinex", "Invinprom", "Cazaiac-Vin" şi "Vinăria Bostavan" vor prezenta mostre ale producţiei lor pentru expertiză în cadrul laboratoarelor Rospotrebnadzor, pentru soluţionarea problemei reluării livrărilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă.

În document se menţionează că Rospotrebnadzor a examinat adresarea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu privire la reluarea furnizărilor de produse de vinificaţie din autonomie pe piaţa rusă.

Rusia a sistat importul de vinuri moldoveneşti în septembrie 2013, motivînd acest lucru prin calitatea proastă a vinurilor. Pe de altă parte, autorităţile moldovene şi experţii susţin că Moldova a îndeplinit toate cerinţele Rusiei în ceea ce priveşte asigurarea calităţii vinurilor şi consideră decizia Rusiei una politică, avînd în vedere apropierea Moldovei de UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?