Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

S-a stins din viaţă compozitorul Valentin Dînga

28 feb. 2014,, 16:20   Societate
7545 2
Foto: apropomagazin.md
Compozitorul Valentin Dînga, în vîrstă de 63 de ani, a decedat la spital. Compozitorul suferea demult de diabet zaharat, însă în ultima perioadă starea sănătăţii lui s-a agravat brusc. Toată săptămînă precedentă artistul s-a aflat internat în secția de reanimare.

Valentin Dînga s-a născut la 20 iulie 1951 în satul Mîndreşti, raionul Teleneşti, Republica Moldova. Compozitorul și-a început activitatea artistică în anii '70 în ansamblul „Bucuria”, a colaborat cu formaţia muzicală „Поющие гитары” și multe altele. A debutat în cinematografie în anul 1974 la studioul „Telefilm-Chișinău”, compunînd muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. A compus muzică pentru numeroase filme documentare, de ficțiune și animație, printre care: „Vîrsta de trecere”, „Cursa”, „Pentru dumneavoastră, doamnelor și domnilor” ș.a.

Valentin Dînga este autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova, iar în anul 1991 a primit titlul onorific „Maestru în Artă”.

„A fost un muzician de la Dumnezeu, şi-a împărtăşit gîndurile portalului NOI.md președintele Uniunii Muzicienilor, Aurelian Dănilă. A fost unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai epocii sale. Este foarte trist ca Valentin Dinga a suferit mult timp din cauza bolii, care nu i-a permis să demonstreze întregii lumi tot potențialul enorm de care dispunea”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?