Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Economist: Procesul de depreciere a monedei naționale va fi greu de stopat

22 feb. 2014,, 09:00   Economie
5833 3
Foto: noi.md
Procesul de depreciere a monedei naționale a ajuns prea departe și va fi dificil de stopat. De această părere este expertul economic Mihail Poisic, care explică deprecierea record a leului prin doi factori: acțiunile Băncii Naționale a Moldovei și reducerea volumului remitențelor de la muncitorii migranți.

„Procesul a fost lansat de BNM încă în vara anului trecut, cînd a început să intervină pe piață și să cumpere valută străină. Drept rezultat, masa monetară aflată în circulație a crescut în perioada 1 iunie 2013 – 1 ianuarie 2014 cu 30% - de la 13,5 miliarde de lei pînă la 17,5 miliarde de lei, ceea ce a provocat deprecierea leului și procese inflaționiste. De menționat că acești bani au fost folosiți nu pentru dezvoltarea economică, ci pentru consum”, a explicat pentru NOI.md Mihail Poisic.

Potrivit expertului, un asemenea salt al valutei nu poate să nu se reflecte asupra prețurilor. „Urmează majorarea prețurilor la energia electrică, gazele naturale, energia termică, ceea ce va genera o nouă creștere a ratei inflației. Nu exclud că în timpul apropiat prognoza pentru rata inflației va constitui nu 5%, ci 10%”, a precizat Poisic.

Potrivit expertului, în pofida faptului că BNM a început să întreprindă măsuri pentru stabilizarea leului, acest proces va fi greu de stopat, cu atît mai mult că deprecierea monetei naționale este provocată și de reducerea volumului transferurilor bănești de la muncitorii migranți.

„S-a ajuns prea departe. În cazul în care tendința de reducere a remitențelor se va menține, iar aceasta este evident, deoarece obiectele din Soci se închid, iar restricțiile de migrație s-au înăsprit, cursul valutelor străine va continua să crească”, a menționat Poisic.

Săptămîna curentă deprecierea monedei naționale a continuat să bată noi recorduri. Astfel, potrivit cursului oficial stabilit de BNM joi, un euro costa 18,59 lei, iar un dolar SUA – 13,52 lei. La casele de schimb valutar cursul era și mai mare – 18,68-18,70 lei pentru un euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?