X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ion Prisăcaru: Este incorect ca activitatea IFPS să fie apreciată după suma amenzilor

17 feb. 2014,, 12:29   Societate
3567 0
Foto: noi.md
(Interviul şefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, acordat în exclusivitate corespondentului agenţiei "Infotag" Vladimir Sidorenco)

"Infotag": Domnule Prisăcaru, la Serviciul Fiscal au început remanierile de cadre?

I. P.: Nu, au loc modificări interne temporare.

"I": Care este scopul acestora?

I.P.: Sporirea eficienţei activităţii IFPS.

"I": Nu doriţi să contestaţi perla clasică din fabula "Cvartet" de Krîlov „Condiţia de căpătîi / Este să ştii să cînţi, întîi şi-ntîi”?

I.P.: Nu există această necesitate. În orchestra numită IFPS majoritatea "muzicienilor" au auz bun. Sînt profesionişti. Dar inerţia gîndirii, încrederea excesivă în forţele proprii, lipsa de experienţă practică în activitatea cu contribuabilii persistă. Pentru a înlătura aceste neajunsuri, am decis să invităm anumiţi şefi de unităţi teritoriale pentru a activa în cadrul aparatului principal, iar în locul lor să fie puși funcţionarii IFPS. Primilor li se oferă posibilitatea de a completa bagajul de cunoştinţe teoretice. Celor din urmă – de a se asigura cu ce fel de probleme uneori se confruntă inspectorii în teren, care se bazează pe instrucţii, explicaţii şi indicaţii ale IFPS. Manageri de nivel mediu al IFPS elaborează indicaţii, dar nu le execută niciodată. Le va fi util să-și fortifice cunoştinţele de bază cu experienţa practică.

Recent un şef al unei direcţii a IFPS a avut ocazia să conducă o unitate teritorială. Şi a fost neplăcut surprins de una dintre indicaţiile IFPS. Trebuia să vedeţi faţa nedumerită a lui atunci cînd a aflat că "scrisoarea" a fost întocmită anume de direcţia pe care o conducea. Îmbogăţirea reciprocă a cunoştinţelor întotdeauna a fost utilă şi necesară. Aceasta permite găsirea unor rezerve ascunse, propunerea de idei noi, abordarea sistemului fiscal dintr-o altă perspectivă.

"I": Din momentul în care aţi fost numit pentru a doua oară şef al IFPS au trecut nouă luni. Aţi avut timp să vă acomodaţi şi să apreciaţi calităţile profesionale ale subordonaţilor. Dar deocamdată nu au urmat niciun fel de concluzii. Vă satisface competenţa profesională a funcţionarilor Serviciului Fiscal?

I.P.: Nu a tuturor. Dar în baza legislaţiei în vigoare este complicat să fie concediat un funcţionar. Unui şef îi este interzis de sine stătător chiar şi să mustre un angajat neglijent pentru o omisiune comisă. Acesta poate doar să înainteze propunerea sa pentru a fi examinată de comisia disciplinară.

"I": Astăzi, cînd chiar şi normele constituţionale sînt în mod deschis încălcate, foarte puţini sînt din cei care respectă cu stricteţe legea. Sînteţi o „cioară albă”?

I.P.: Deciziile luate de anumiţi şefi, care contravin prevederilor Codului muncii, deseori sînt contestate în instanţa de judecată. Mulţi angajaţi concediaţi ilegal sînt apoi restabiliţi în funcţie. Le sunt achitate salariile pentru absenţele forţate. Nu aş dori ca după acţiunile mele, care contravin legii, inspectorului restabilit în funcţie să i se achite compensaţii din contul bugetului, din contul contribuabilului.

"I": Funcţionarii IFPS au salarii mari?

I.P.: Mici.

"I": Cu toate că depistează evaziuni fiscale de milioane de lei. Şi dacă lor, în semn de recunoştinţă pentru "închiderea ochilor", li se propun sume mai mari decît salariul lunar nu fiecare este capabil să reziste unei astfel de ispite. Pentru a remunera pe merite un funcţionar al IFPS bugetul nu are surse. Dar în rezultat, după "închiderea ochilor" bugetul nu primeşte, doar sub formă de amenzi, sume mult mai mari.

I.P.: Aţi pus accentele incorect. Activitatea Serviciului Fiscal nu poate fi apreciată după sumele amenzilor. Trebuie stabilit un sistem de evenimente de avertizare eficiente, menite să nu admită încălcări fiscale, să educe integritatea şi conştiinciozitatea în rîndul contribuabililor. Acestea sînt obiectivele principale! Şi nu doar ale IFPS, dar a societăţii întregi!

Recent, pentru schimb de experienţă, la noi a venit o delegaţie a Ministerului Impozitelor al Azerbaidjanului. Sistemul lor acordă contribuabililor peste 60 de servicii electronice. De exemplu, dacă funcţionarii ministerului depistează greşeli în declaraţii, ei expediază întreprinderilor scrisori cu propunerea de a le corecta. Li se aminteşte de necesitatea de a prezenta declaraţii. Şi toate aceste acţiuni au loc fără a sancţiona pe cineva. În ceea ce priveşte mass-media, în educarea conştiinciozităţii de contribuabil acesteia i se atribuie un rol secundar. Pentru aceasta IFPS a organizat prelegeri, în cadrul cărora familiarizează observatorii şi corespondenţii cu bazele legislaţiei şi administrării fiscale, pentru ca aceştia să cunoască detaliat munca noastră şi să ne critice cu o mai mare înţelegere.

"I": Imediat ce aţi venit la IFPS aţi pus accentul pe îndeplinirea benevolă de către contribuabili a obligaţiunilor faţă de buget, provocînd astfel comentarii ironice. Intenţiile Dumneavoastră au dat deja rezultate fiscale?

I.P.: Da. Sînt monitorizate diverse rapoarte. Şi dacă se depistează că la anumite întreprinderi salariul mediu constituie, de exemplu, 800 de lei, atunci agentul economic anunţă despre reducerea bazei supuse impozitării. O regulă similară funcţionează şi în privinţa companiilor care nu prezintă în registrele de contabilitate costul real al producţiei realizate. Sîntem nevoiţi să explicăm că la ignorarea avertismentelor vor fi supuşi unor măsuri forţate, de exemplu, folosirii metodelor indirecte de a aprecia activitatea financiară, în baza indicilor medii ai ramurii în care activează.

În sectorul agrar deja am început să efectuăm monitorizarea, începînd cu semănatul şi terminînd cu strînsul şi vînzarea recoltei. Ca rezultat, în 2013 veniturile fiscale de la producătorii agricoli au crescut considerabil. Agentul economic conştientizează că este monitorizat fiscal şi nu întreprinde tentative de evaziune fiscală.

Un alt exemplu. În decembrie 2013 m-am întîlnit personal cu 12 cei mai mari importatori de legume şi citrice. Le-am prezentat rapoartele ce demonstrează că la un importator impozitul pentru un leu constituie 5 bani, iar la altul – 0,05 bani. Au fost importate mărfuri de 156 milioane de lei, iar impozite au fost plătite de doar 27 de mii de lei. Le-am explicat că nu este bine să fie indicat în facturi costul mărfii vîndute de deţinătorul de brevet, de cinci ori mai mic decît se comercializează în supermarketuri.

"I": Explicaţiile au avut efect?

I.P.: Doar pentru patru dintre aceştia. Restul au ignorat avertismentele. Am utilizat o altă măsuri de influenţă. Am efectuat verificări. În mod indirect am majorat baza impozitată. Ca punct de reper am luat impozitele indicate de aceştia în facturile de comercializare a mărfurilor la magazinul "Metro" şi alte magazine mari, precum şi în anunţurile plasate în presă.

Apropo, recent am citit un comunicat în care se vorbea că un club de fotbal al Diviziei Naţionale a invitat la lucru un faimos antrenor străin şi i-a propus un salariu de 4,5 mii de lei. Propun clubului să nu glumească cu Serviciul Fiscal de Stat. Acesta se va lua de sport cum s-a luat şi de medicină.

Unul dintre Centrele de Diagnosticare Medicală din capitală deja s-a convins de eficienţa acţiunilor Serviciului Fiscal. Am înființat un post fiscal ca măsură de educare. Acesta nu a împiedicat activitatea centrului, dar fixa cu regularitate numărul pacienţilor. În rezultat, venitul zilnic constituia peste 80 de mii de lei. Pînă la gestul educativ, acesta în puține zile atingea suma de 20 de mii de lei. La finele a trei luni postul a fost retras, dar venitul nu scade nici astăzi şi sperăm că în viitorul apropiat va creşte.

IPFS îşi dă străduinţa de a fi consecvent în activitatea sa. Dar agenţii economici care nu doresc să se supună regulilor trebuie să ştie că: sau activează în cadrul fiscal, sau vor dispărea, deoarece nu oferă nimic statului.

"I": Recent, unul dintre adjuncţii unei direcţii a IFPS a fost prins cu mită. Agenţii economici cu regularitate se plîng că mulţi colaboratori ai IFPS iau mită, fie şi nu în sume atît de mari. Vă deranjează o astfel de opinie despre funcţionarii sistemului?

I.P.: Mă deranjează. Dar cu cei care iau sau dau mită în primul rînd trebuie să lupte organele competente. De asemenea, în mare parte sînt vinovaţi înșişi agenţii economici.

Pentru a fi informaţi despre cazurile de estorcare, am deschis o linie telefonică specială (080001525 şi 823408), dar nu am primit deocamdată niciun apel telefonic. Dacă astfel de cazuri au loc, trebuie anunțat IFPS, care imediat va lua măsuri. Garantez personal că agentul economic care a comunicat despre o posibilă estorcare nu va fi supus presiunii din partea Serviciului Fiscal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?