Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Osborne: Nimic nu poate obliga Marea Britanie să permită unei Scoții independente să folosească lira sterlină

13 feb. 2014,, 16:00   Externe
3026 0
Foto: agerpres.ro
Ministrul de finanțe britanic George Osborne a avertizat joi că nimic nu obligă Marea Britanie să permită unei Scoții independente să folosească lira sterlină, în cazul în care scoțienii vor vota 'da' la referendumul pentru desprinderea de Marea Britanie, în luna septembrie, informează AFP.

'Nu există niciun motiv legal pentru ca restul Regatului Unit să fie obligat să permită Scoției să-i folosească moneda' în cazul independenței acesteia din urmă, a declarat ministrul Osborne într-un discurs la Edinburgh. 'În cazul în Scoția părăsește Marea Britanie, ea renunță și la lira sterlină', a mai spus el.

George Osborne l-a contrazis astfel pe liderul naționalist scoțian Alex Salmond, care a dat asigurări că o Scoție independentă ar avea dreptul să păstreze lira sterlină.

În această intervenție, cea mai dură a guvernului britanic de la începutul dezbaterii cu privire la independența Scoției, George Osborne a acuzat Partidul Naționalist Scoțian (SNP) că nu face altceva decît să creeze confuzie prin 'afirmații nefondate și amenințări în van'.

El a comparat acest partid cu un soț mînios aflat într-un 'divorț furtunos'. 'Lira nu este un bun care poate fi împărțit între două țări după o despărțire, ca și cum ar fi o colecție de CD-uri', a adăugat Osborne.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?