X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Ministerul Educaţiei a condamnat noile acţiuni ale Tiraspolului la adresa şcolilor moldoveneşti

12 feb. 2014,, 13:40   Societate
2709 1
Foto: evz.md
Ministerul Educaţiei al Moldovei a condamnat noua presiune a Tiraspolului la adresa şcolilor moldoveneşti din regiune.

Potrivit agenţiei „Infotag”, motiv pentru aceasta a servit solicitarea serviciilor fiscale ale Transnistriei de a achita arenda încăperii, în care este amplasat gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari.


Directorul instituţiei, Constantin Sucitu, afirmă că i se cere o plată de peste 40 de mii de lei lunar, bani pe care gimnaziul nu-i are.

„Am primit de la serviciul fiscal o înştiinţare că trebuie să prezint documentele financiare care atestă că am achitat. În caz contrar se va pune problema lichidării instituţiei de învăţămînt”, a spus directorul.

Un ultimatum similar administraţia gimnaziului a primit şi de la prestatorii locali de gaze şi apă potabilă.

Ministerul Educaţiei consideră inadmisibile acţiunile Transnistriei îndreptate împotriva şcolilor moldoveneşti şi conducerii acestora şi tentativele regimului tiraspolean de a zădărnici procesul educaţional.

„Toate acţiunile trebuie discutate în cadrul întrevederilor cu partea moldovenească, iar acţiunile din ultimul timp ale conducerii transnistrene nu sînt justificate, ci sînt periculoase pentru viitorul copiilor noştri”, susțin autoritățile de la Chişinău.

Anterior, au apărut probleme şi în privinţa liceului din Tiraspol „Lucian Blaga”, căruia autorităţile i-au solicitat să achite impozite, i-au blocat conturile bancare, iar cînd directorul a încercat să aducă banii destinaţi pentru achitarea salariilor, cu automobilul din Moldova, acesta a fost reţinut şi banii au fost confiscaţi.

Autorităţile raionului Dubăsari încă la începutul anului de învăţămînt au avertizat gimnaziul din Corjova despre majorarea taxei de arendă. Însă reacţia autorităţilor moldoveneşti nu a urmat, în afară de declaraţiile de încălcare a drepturilor şcolilor cu predare în baza grafiei latine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?