X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ucrainenilor li s-au distribuit "pașapoarte" ale Republicii Donețk (FOTO)

12 feb. 2014,, 10:40   Externe
7441 2
Foto: news.finance.ua
La Donețk a avut loc acțiunea comemorativă dedicată aniversării a 96 de ani de la fondarea republicii Donețk - Krivoi Rog, relatează donbass.ua. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane din diferite partide politice și organizații obștești. Ei s-au adunat la monumentul lui Artem (Fiodor Sergheev, fondatorul republicii Donețk - Krivoi Rog). Activiștii au desfășurat bannere: "Nu eurocolonizării", "Fasciștii din Galicina nu au loc în Donbass", "Pentru pămîntul rus! Pentru credința ortodoxă!".

Protestatarii au cerut autorităților din oraș și regiune să examineze problema restabilirii republicii Donețk – Krivoi Rog, iar tututror doritorilor le-au fost împărțite pașapoarte ale republicii Donețk – Krivoi Rog. Participanții la miting au criticat, de asemenea, guvernul ucrainean, care, potrivit lor, "merge pe mîna Occidentului" și au lansat un apel către președinte cît mai curînd posibil să federalizeze țara.

Republica Sovietică Donețk - Krivoi Rog (parte din RSFSR) a fost proclamată pe 12 februarie 1918. Aceasta a inclus teritoriul actual al regiunilor Donețk, Lugansk, Dnepropetrovsk, Zaporojie și parțial - Harkov, Sumî, Herson și regiunea Nikolaev.

Capitala republicii a fost Harkov, apoi Lugansk. Guvernul republicii era reprezentat de Sovietul Comisarilor Poporului, condus de Artiom (Fiodor Sergheev). În martie 1918, republica a devenit parte din Ucraina Sovietică, iar după un an, s-a decis lichidarea ei.

Anterior la Donețk s-a vehiculat în mod repetat, restabilirea republicii Donețk - Krivoi Rog. O inițiativă similară au lansat în 2009 zece activiști. Ei au pregătit o declarație în care au proclamat o parte din teritoriul ucrainean "stat federal suveran rus".

Tendințele separatiste s-au activizat în Ucraina pe fondul crizei politice. De la sfîrșitul lunii noiembrie în țară au loc mitinguri ale opoziție în sprijinul integrării europene și împotriva guvernului. Mii de oameni la Kiev participă la protestele, în care sute de persoane au fost rănite. În sudul și estul țării aceste acțiuni nu au găsit sprijinul populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?