Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert despre declarațiile șefului CSM privind judecătorii corupți

10 feb. 2014,, 16:04   Societate
4078 0
Foto: europalibera.org
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, susține că în sistemul judecătoresc din Moldova nu există magistrați corupți. Mai mult, acesta a precizat în cadrul unui interviu pentru portalul „Moldova Curată” că sistemul judecătoresc este unul sănătos, format din oameni înțelepți.

Solicitat de NOI.md să comenteze poziția lui Visternicean, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, a declarat că șeful interimar al CSM a adoptat o atitudine formalistă și că declarațiile funcționarului privind judecătorii corupți nu sînt surprinzătoare. Expertul îl contrazice însă pe magistrat cînd spune că sistemul judecătoresc din Moldova este unul curat, întrucît nivelul percepției corupției în sistemul judecătoresc este unul înalt.

„Visternicean se uită formalist la lucruri, avînd în vedere că la noi nu există condamnări ale judecătorilor pentru corupție, iar pe lîngă asta există și prezumția nevinovăției. Visternicean vine din acest sistem și nu putea face alte declarații în acest sens”, a precizat Gribincea.

Juristul a explicat că nu toți judecătorii excluși din sistem s-au retras din funcții pe motiv că au atins vîrsta de pensionare, așa cum a declarat în cadrul interviului șeful CSM. Potrivit expertului, au fost și judecători demiși de Consiliul Superior al Magistraturii, în baza suspiciunilor legate de integritatea acestora.

„Domnul Visernicean nu a fost suficient de sincer. Într-adevăr au fost cîțiva judecători retrași din sistem, pentru că au atins vîrsta de pensionare, dar au fost și judecători care nu au fost reconfirmați în funcții de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea domnului Timofti, pentru că aveau o reputație proastă. La rîndul său, Timofti a recomandat retragerea lor din funcție în baza informațiilor furnizate de SIS”, a explicat Gribincea.

Menționăm că recent președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, a declarat că nu se poate vorbi despre judecători corupți în Republica Moldova atît timp cît vinovăția acestora nu a fost demonstrată în instanța de judecată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?