Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Guvernul s-a eschivat de la menținerea economiei moldovenești

10 feb. 2014,, 12:26   Economie
3436 3
Foto: inpress.ua
„Noi nu simțim din partea Guvernului preocupare pentru păstrarea ramurii de creștere a păsărilor, nemaivorbind de dezvoltarea acestui sector. Iar semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu UE va distruge producătorii locali de carne de pasăre și ouă”, a declarat pentru NOI.md directorul unei întreprinderi avicole din Moldova – , Vasile Pascari.

Potrivit interlocutorului, producătorii locali și acum suportă cu greu presiunea din partea cărnii de găină importate din Ucraina și SUA. Importatorii micșorează prețul real al producției pentru a evita impozitarea. Aceasta le permite să stabilească prețuri mai mici decît cele ale producătorilor autohtoni. Destule probleme creează și contrabanda. Agentul economic este convins că, dacă Guvernul, prin intermediul Serviciul Vamal, de exemplu, ar avea un interes, această nedreptate ar putea fi înlăturată. Însă un astfel de interes lipsește.

„De fapt, interes există, numai că nu în favoarea statului. La noi în țară, în genere s-a creat o atitudine nesănătoasă față de producători, care sînt tratați ca o vacă pe care poți și trebuie s-o mulgi zi și noapte prin intermediul organelor fiscale și altor structuri. De aceea, este cu atît mai ofensator să auzi reproșuri precum că am dori să ne îmbogățim cît mai rapid și mai mult atunci cînd solicităm să ni se ofere posibilitatea de a munci în folosul statului. Printre altele, uitați-vă la deputații noștri, care în mare parte sînt oameni deloc săraci. Însă nimeni dintre ei nu are o afacere în sectorul real al economiei, preferînd activele bancare și domeniul serviciilor. Vor avea oare ei o atitudine serioasă față de legile adoptate, în care pentru noi este important orice cuvînt, orice punct?!”, se îndoiește directorul companiei.

„Am auzit recent de la unul dintre cei care adoptă legi că comerțul liber cu UE va fi doar în beneficiul nostru, pentru că producătorii autohtoni nu sînt în stare să asigure consumul intern. Aș dori să-l întreb: voi oferiți o asemenea posibilitate?! În prezent noi nu activăm la capacitate maximă, însă în depozite sînt 400 de tone de producție finită. Iar asta deja provoacă scumpirea cărnii de găină. Cauza este excesul producție de import. Deputatul nu înțelege că, pentru a păstra producătorul local, piața trebuie protejată. Or, nu are dreptul la existență statul care nu are producție proprie. De unde vom achita mîine pensiile? Doar din impozitele din vînzări?!”, a menționat Pascari.

Antreprenorul a amintit că, în țările UE, pentru fiecare găină crescută statul achită de la 50 de cenți în sus. Este oare capabilă conducerea noastră să plătească dotații pentru a ne susține competitivitatea?! Interlocutorul a mai amintit că înșiși europenii au aceleași cerințe și standarde față de producție. Vor înlocui sau vor adăuga vreo cerință și noi deja ne vom uita în urma trenului care pleacă. Deja acum avem nevoie de subvenții de milioane pentru procurarea utilajului modern. Însă avînd în vedere ratele dobînzii la credite de la noi, șansele de a procura ceva nou sînt mizere”, a menționat Pascari.

„Autoritățile noastre dau asigurări că timpul va arăta că au dreptate. Oricît de regretabil ar fi, dar mă tem că deja doar autopsia o va arăta. Încă nu e tîrziu de amînat semnarea documentelor de la Vilnius, de deschis accesul la creditele europene ieftine și de oferit posibilitatea de a consolida și dezvolta producția autohtonă. În caz contrar, carnea de găină din România, de exemplu, în scurt timp va închide fabricile noastre”, a conchis Pascari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?