X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vocea Rusiei: Regiunile Moldovei se opun integrării în UE

9 feb. 2014,, 03:52   Societate
9229 43
Foto: ruvr.ru
Regiunile Republicii Moldova încearcă prin intermediul referendumurilor să demonstreze Chișinăului că preferă integrarea în Uniunea Vamală decît în Uniunea Europeană.

În replică, autoritățile moldovene amenință că îi va da în judecată pe participanții și organizatorii unor astfel de consultări directe a cetățenilor. Experții subliniază că intențiile de a organiza referendumuri este nu atît o consecință a sentimentelor anti-europene, cît o reacție la acțiunile conducerii țării.

Orice tentativă de organizare a unor referendumuri pe tema alegerii vectorului politicii externe a Republicii Moldova va fi pedepsită. Acesta a fost avertismentul lansat de autoritățile de la Chișinău cu mult timp înainte ca în regiunea autonomă Găgăuzia să fie organizată pe 2 februarie prima consultare directă a locuitorilor. Rezultatele nu sînt deloc liniștitoare pentru Chișinău: 98,4% dintre găgăuzi susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. În favoarea parcursului european promovat de autorități s-au pronunțat doar 2,5% dintre locutorii regiunii autonome.

Pentru ca alte regiuni ale țării să nu urmeze exemplul Găgăuziei, Chișinăul a trecut la represalii împotriva organizatorilor referendumului. În acest sens, Procuratura Generală a deschis un dosar, iar în cadrul acestuia au fost făcute percheziții la domiciliul unuia dintre membrii Comisiei Electirale din Găgăuzia.

Acest lucru nu va opri „parada referendumurilor”, consideră Serghei Nazaria, directorul Centrului pentru analize strategice de la Chișinău. „Cel mai probabil, asemenea plebiscite vor fi organizate și în alte localități, conduse de primari ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Este vorba, în primul rînd, despre raioanele Bălți, Cahul și Rîbnița. Ar putea fi chemați la urne și locuitorii din nordul țării: Briceni, Edineț sau Ocnința, unde PCRM deține majoritatea”.

Autoritățile de la Chișinău consideră că referendumurile sînt organizate de opoziția comunistă. Într-adevăr, la un moment dat, PCRM pleda pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acum însă comuniștii și-au schimbat punctul de vedere și se pronunță în favoarea unei apropieri a țării de Uniunea Vamală. Astfel, liderul grupului comuniștilor în Consiliul Municipal din Bălți, Vitali Povonski, a reamintit că nu este prima dată cînd locuitorii orașului sînt nevoiți să ia decizii contrare intențiilor Chișinăului. „A venit timpul să ne spunem din nou cuvîntul. Sîntem dispuși să facem tot ceea ce este necesar pentru ca locuitorii din Bălți să fie lăsați să-și spună cuvîntul”, a subliniat Povonski, făcînd aluzie la necesitatea desfășurării unui referendum.

În opinia expertului Vladimir Bruter, „autoritățile din Bălți pot să organizeze un referendum, dar trebuie să înțeleagă că aceasta consultare directă a locuitorilor nu va avea nicio forță juridică. În general, numărul susținătorilor vectorului estic e foarte mare și în nordul, și în sudul Republicii Moldova. În cazul în care vor avea loc asemenea referendumuri, rezultatele vor arăta, desigur, că predomină adepții integrării în Uniunea Vamală”.

Autoritățile moldovene au calificat acțiunile Găgăuziei drept o manifestare a separatismului și acuză de instigare la asemenea acte, pe lîngă PCRM, și „forțe externe”. Eliminarea tuturor acestor tentative a fost cerută în ședința Colegiului Serviciului de Informații și Securitate de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Șeful statului moldovean a lăsat să se înțeleagă într-un mod evident că este vorba despre Federația Rusă.

Între timp, experții cred că la originea problemei se află nu Moscova și nici antipatia moldovenilor față de Europa, ci acțiunile conducerii țării, întîi de toate cele ale președintelui Timofti. Nu cu mult timp în urmă, liderul de la Chișinău a spus că, în viitor, Republica Moldova s-ar putea uni cu România, aderînd la Uniunea Europeană.

Ideea cu privire la pierderea suveranității displace multor moldoveni, iar minorităților naționale și mai mult. În acest context, semnarea Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova stîrnește și mai mult antipatie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?