Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Ucraina: Un economist a numit cauza căderii monedei naționale

7 feb. 2014,, 02:14   Economie
4872 1
Foto: lenta-ua.net
Condiție prealabilă pentru devalorizarea grivnei a fost dorința unor politicieni, care sînt acum la putere, să-și asigure capitalurile, prin retragerea lor în străinătate. Acest lucru a fost declarat de către economistul Liubomir Șavaliuk.

"În opinia mea, drept mecanism de declanșare a servit dorința unor politicieni, care sînt acum la putere, de a asigura securitatea banilor care se aflau în băncile din Ucraina prin transferarea lor în străinătate. Din cîte știu, nu s-a înregistrat o cerere activă a populației în cumpărarea de valută străină. Există o cerere ușor crescută, dar băncile ar putea să o satisfacă pe deplin", - spune Șavaliuk.

Potrivit lui, în prezent pe piața interbancară se observă volume record de tranzacționare.

"Și astfel de volume pot solicita numai oamenii foarte bogați, care au sute de milioane, miliarde de dolari în conturile bancare. Cred că acești oameni încearcă să-și protejeze veniturile. Și, în consecință ei au creat acest boom", - a subliniat economistul.

Potrivit acestuia, aprecierea dolarului este pozitivă pentru economia Ucrainei. Expertul consideră că, după creșterea dolarului, economia Ucrainei se va activiza.

"Pentru sectorul bancar această situație este adecvată, el o va depăși. Acum Banca Națională nu frînează acest proces", - spune economistul.

"Banca Națională a decis să nu pulverizeze ultimele rezerve și să folosească momentul Maidan pentru a îndrepta proporțiile economiei și a balanței de plăți. Ei bine, în caz de ceva, creșterea dolarului va fi pusă pe seama Maidanului fără a-și asuma responsabilitatea", - conchide economistul.

Prim-ministrul interimar Serghei Arbuzov a declarat la ședința cabinetului de miniștri, că grivna se prăbușește nu din cauza problemelor economice, ci a Maidanului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?