Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Natalia Levcenkova le va ține pumnii sportivilor din Moldova și Rusia la Soci (INTERVIU)

4 feb. 2014,, 14:32   Sport
4431 0
Foto: wikipedia.org
Campioana europeană la biatlon Natalia Levcenkova este cea mai titrată sportivă din istoria sporturilor de iarnă, care a reprezentat Moldova la Jocurile Olimpice.

Este sportiva care a obținut cea mai mare performanță pentru lotul Moldovei, plasîndu-se pe locul 8 la Olimpiada de la Torino 2006 la proba de 15 km individual.

Tot atunci a fost și portdrapelul delegației noastre. Este originară din Smolensk (Rusia), are 37 de ani și din 2006 pînă în 2012 a reprezentat Moldova.

În prezent se află în Rusia și are doar amintiri plăcute despre Moldova.

Natalia a oferit un mic interviu pentru NOI.md înainte de Olimpiada de la Soci.

- Ce amintiri vă leagă de Olimpiada de la Torino?

A fost atît de demult, încît îmi amintesc cu greu de acele evenimente. Orice sportiv aspiră la un rezultat bun. Eu m-am antrenat mult și sîrguincios cu antrenorul meu personal și astfel am obținut rezultatul mult dorit. Mă bucur că am reușit să aduc un loc atît de înalt pentru Moldova de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino.

- Și totuși de ce Moldova și nu Rusia?

Cel mai mare vis al oricărui sportiv este să participe la jocurile olimpice. Din păcate, în Rusia, pentru un loc în selecționata olimpică de biatlon trebuia să fii printre primii 5 sportivi. Eu atunci eram în top zece și nu puteam prinde lotul național. De asta am hotărît să evoluez pentru Moldova, care mi-a oferit șansa de a mă afirma ca sportivă pe arena internațională. Eu consider că pentru un sportiv profesionist nu contează pentru cine participă. Își face meseria și atît. Desigur, aveam emoții înainte de start, dar totuși de fiecare dată reușeam să mă mobilizez și să merg înainte.

- Ați mai avut oferte de a reprezenta alte state?

După Jocurile Olimpice de la Torino am avut o ofertă din partea Kazahstanului. Am refuzat-o din motiv că atunci Moldova devenise pentru mine a doua patrie.

- În opinia Dvs., la ce nivel se află sporturile de iarnă în Republica Moldova?

Mi-e greu să spun la ce nivel sînt în momentul actual. Vă pot spune doar despre timpurile cînd evoluam pentru Moldova. Atunci finanțarea era foarte slabă. Ce-i drept, în preajma olimpiadei era mai ușor din punct de vedere financiar.

- După încheierea carierei v-ați mai pus schiurile?

Am fost de cîteva ori cu familia la odihnă la munte, unde am reușit să schiez. Anul acesta nu prea avem zăpadă la Smolensk. Schi face doar fiica mea. Eu mai rar.

- Ce planuri de viitor aveți?

În acest moment viitorul meu este legat de familia mea. Cel mai mare vis al meu este ca toată lumea să fie sănătoasă.

- Natalia, cu ce vă ocupați în prezent?

În prezent locuiesc cu familia în Rusia, în orașul Smolensk. Stau acasă, sînt însărcinată cu al doilea copil. Medicii spun că vom avea un băiețel, spre bucuria soțului meu. Mai am o fetiță. În general mă consider o femeie fericită.

- Care rezultat îl considerați cel mai bun din carieră?

(Rîde). Pentru fiecare sportiv, cele mai prestigioase și puternice competiții sînt jocurile olimpice. A fi printre primii 10 la asemenea competiții este o onoare, dar, totodată, o muncă enormă. E și logic că locul 8 la Olimpiada de la Torino este cel mai bun rezultat din cariera mea. Sînt foarte recunoscătoare Republicii Moldova pentru că mi-a dat posibilitatea să fiu printre participantele Campionatului Mondial, European, și cel mai important, pentru șansa de a participa de două ori la Jocurile Olimpice.

- Pentru cine veți ține pumnii la Jocurile Olimpice din Soci?

La ediția din acest an a Olimpiadei de iarnă le voi ține pumnii tuturor sportivilor pe care îi cunosc. Îndeosebi voi susține echipele Rusiei și Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?