X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Nicolae Chirtoacă: Adevărata idee a referendumului din Găgăuzia este total diferită de cea anunțată

1 feb. 2014,, 16:00   Politică
9062 22
Foto : tribuna.md
„Pe lîngă faptul că referendumul de pe 2 februarie din găgăuzia este ilegal din punct de vedere juridic, scopul lui este total diferit de cel anunțat”, a declarat pentru NOI.md președintele Partidului „Forța Populară”, Nicolae Chirtoacă.

Referindu-se la componenta juridică, politicianul a explicat că avînd statutul de unitate teritorial-administrativă a Republicii Moldova, Găgăuzia are dreptul să organizeze un referendum strict pe problemele locale. Însă găgăuzii nu au dreptul să includă în buletinele de vot întrebări referitoare la politica externî a țării. Tocmai de aceea, în opinia lui Nicolae Chirtoacă, bașcanul Mihail Formuzal și ceilalți promotori ai referendumului nici nu au încercat să contesteze decizia instanței de judecată de la Comrat în instanțele ierarhic superioare.

„Referendumul este consultativ și nu va avea putere juridică. Însă acestor băieți asta le și trebuie. După referendum ei în orice chip vor specula și manipula în fața conducerii țării cu rezultatele acestuia, care pot fi anticipate cu ușurință. Nu vă amintește de comportamentul liderilor Transnistriei de la începutul anilor 90 ai secolului trecut? Atunci locuitorii din stînga Nistrului la fel în „unamitate” au votat și pentru menținerea URSS, și pentru independența RMN. Consecințele le știm și vedem. Iată de ce, în opinia mea, se întrevede atît de evident o cooperare și conlucrare strînsă între Formuzal și conducerea nerecunoscutei RMN”, a subliniat expertul.

În opinia lui Nicolae Chirtoacă, răspunsul la întrebarea de ce are nevoie Găgăuzia de toate acestea se află la suprafață.

„Trebuie de recunoscut că acum aveam un parlament și guvern cu adevărat slabe. Iar Formuzal & Cо se folosesac de moment pentru a crea un focar de tensiune, pentru a clătina barca în care se află și ei. Care ar putea fi consecințele o știm cu toții, or, am trecut deja prin așa ceva. De aceea, organizarea referendumului în Găgăuzia este un precedent periculos, deja fiind vorba de responsabilitatea politică a organizatorilor”, a conchis Nicolae Chirtoacă.

Întrebat de ce conducerea țării nu ar organiza un asemenea referendum la nivel național pentru a afla opinia majorității populației privind vectorul de dezvoltare a țării, Nicolae Chirtoacă a răspuns că nu există o asemenea necesitate.

„În toate țările civilizate referendumurile sînt organizate atunci cînd se iau decizii cruciale, cum ar fi aderarea la vreo uniune. În cazul dat noi doar îndeplinim niște proceduri tehnice de apropiare cu UE. Noi nu cedăm nimic din suveranitatea noastră, cum speculează unii politicieni. Toate aceste „sperieturi” sînt pentru cei neinițiați. Iată atunci, cînd peste vreo 20 de ani Moldovei i se va propune să devină membru cu drepturi depline al UE, va trebui de organizat un referendum național”, a subliniat Nicolae Chirtoacă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?