Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Politica guvernării față de micii producători agricoli este păguboasă – declarație (VIDEO)

16 ian. 2014,, 11:21   Societate
3115 1
Foto: noi.md
Tinerii fermieri din Republica Moldova, dar și micii producători agricoli nu beneficiază de suportul necesar din partea statului pentru a-și desfășura activitatea, fapt ce determină o creștere a nivelului sărăciei la sate. Opinia aparține fostului ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc, care este copreședinte al Partidului Popular din Moldova.

Potrivit spuselor lui Cosarciuc, Regulamentul cu privire la subvenționarea producătorilor agricoli pentru 2014 este în defavoarea micilor fermieri, întrucît alocațiile financiare prevăzute pentru această categorie de producători sînt insuficiente.

„Pe cît de importantă este agricultura pentru Moldova, pe atît de păguboasă este politica Guvernului actual în ceea ce privește susținerea micilor producători agricoli. Nu este corect ca cei care contribuie la produsul agricol anual cu 70% să obțină de la fondul de subvenționare numai 20%. Considerăm că 50% din acest fond trebuie să fie direcționate pentru producătorii agricoli mici”, a menționat Cosarciuc.

Membrii PPRM sînt de părere că Guvernul ar trebui să se preocupe mai mult și de susținerea tinerilor fermieri de la sate, pentru a preveni migrația forței de muncă.

„Noi dorim să stimulăm apariția tinerilor fermieri în sate. Tineri fermieri ar trebui considerați cei care au vîrsta cuprinsă între 18 și 40 de ani. Astfel cei care mai pleacă peste hotare și cîștigă niște bani să vină aici și să poată obține susținere din partea statului pentru a se lansa în activitatea agricolă. Prin aceste măsuri ne propunem să dăm un suflu nou agriculturii din Moldova”, a spus Cosarciuc.

Fostul ministru al Agriculturii a menționat că, în cazul în care Guvernul nu va ține cont de propunerile înaintate, micii producători agricoli vor ieși la proteste pentru a cere să li se facă dreptate. Totodată, Cosarciuc a precizat că în condițiile în care ONU a declarat 2014 Anul internațional al agriculturii familiale, și Guvernul de la Chișinău ar trebui să ia atitudine față de problemele acestei categorii de producători.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?