Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Fost ministru al Economiei se pronunţă împotriva majorării veniturilor la bugetul de stat

20 dec. 2013,, 16:45   Societate
3421 0
Foto: 1tvnet.ru
Fostul ministru al Economiei, doctorul habilitat în economie, Sergiu Certan, nu consideră oportună majorarea permanentă a veniturilor la buget, ci dimpotrivă, afirmă că nivelul acestora în PIB trebuie diminuat.

Solicitat de reporterul "Infotag", fostul ministru şi-a argumentat opinia prin calitatea proastă a serviciilor oferire de stat.

"Serviciile medicale, sociale, învăţămîntul, infrastructura, asigurarea ordinei publice etc., sînt de o calitate foarte proastă. Admitem că achitarea contribuţiilor la stat contra acestor servicii sociale ar fi benevolă, ca la o companie privată, atunci sînt sigur că foarte puţini ar plăti. Cel mult 10-30% din taxele actuale ar putea fi acceptabile în calitate de contra plată pentru servicii atît de proaste. Ce folos, bunăoară, că achităm contribuţii de asigurări în medicină în continuă creştere, dacă pentru a beneficia de servicii medicale de calitate oricum trebuie să plătim suplimentar", a spus Sergiu Certan.

Economistul a exemplificat prin Grecia, unde decenii la rînd a fost întreţinut un aparat de funcţionari enorm, care prestau servicii foarte proaste şi nu aveau nicio responsabilitate.

"Grecia a ajuns în situaţia în care acest aparat enorm de funcţionari a devorat toată ţara. Şi a fost nevoie de decizii foarte dureroase cînd au fost concediaţi zeci de mii de funcţionari. Pentru ca Moldova să nu ajungă în situaţia Greciei acest proces trebuia să înceapă demult. Nu este nicio logică să adunăm mai mulţi bani la buget pentru a hrăni tot mai mulţi funcţionari. Dimpotrivă, trebuie să reducem numărul acestora şi să îmbunătăţim calitatea serviciilor, să diminuăm drastic sectorul de stat prin privatizări masive şi să trecem la servicii private concurenţiale", a spus fostul ministru.

În opinia lui Certan, bugetul de stat ar putea să aibă chiar şi de două ori mai puţine venituri decît acum.

"Accentul trebuie pus pe dezvoltarea economiei reale a ţării. Impozitele şi taxele trebuie să fie reduse esenţial, simplificate la maximum. Mai mult, este necesar să se revină la moralitate. Nu pot fi impozitate venituri inexistente, cum se practică de obicei la noi. Legislaţia fiscală actuală arhisofisticată şi amorală ce prezintă "o culegere de şarade şi enigme", bazată pe o contabilitate, de asemenea, foarte sofisticată şi total ruptă de la realităţile economice, trebuie să fie transcrise "de la zero". Şi doar atunci vom putea asigura ca impozitele şi taxele să fie plătite plenar de 80-90% din contribuabili în loc de 30-50%, la momentul actual", afirmă Certan.

Fostul ministru consideră că în situaţia în care "nu putem face ceva bine şi durabil, atunci mai bine nici nu ne ocupăm cu imitaţiile".

"Nu avem drept să facem butaforie. Bunăoară, în Moldova o mulţime de persoane care primesc salarii serioase se ocupă cu aşa-zisa contracarare a spălării banilor, ceea ce înseamnă o demagogie pură. Cine a fost condamnat în Moldova "pentru spălarea banilor în proporţii deosebit de mari"? Unde sînt rezultatele acestei activităţi? La fel, o mulţime de structuri şi agenţii, care nu-şi au rostul, cheltuiesc o groază de bani ai statului fără niciun efect pozitiv", a precizat Sergiu Certan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?