X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Marea Britanie va trece la bancnote din polimeri în 2016

18 dec. 2013,, 19:00   Externe
3988 0
Foto: gazeta.ru
Banca Angliei, cea mai veche bancă centrală din lume, a anunțat miercuri că începînd din 2016 va renunța la bancnotele din hîrtie în favoarea bancnotelor din polimeri, urmînd exemplul altor aproximativ 25 de bănci centrale din întreaga lume (printre care se numără și Banca Națională a României) care au făcut deja această trecere, transmite Reuters.

Decizia BoE vine în urma unei proceduri de consultare publică la care 87% din respondenți au aprobat această modificare. Marea Britanie va deveni astfel cea mai mare economie care a decis pînă acum să înlocuiască bancnotele din hîrtie cu bancnotele din polimeri.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care a introdus bancnotele din polimeri în 2011, pe vremea cînd era șeful Băncii centrale a Canadei, apreciază că această decizie a condus la scăderea numărului de bancnote contrafăcute.

'Asigurarea încrederii în bani este în centrul acțiunilor băncilor centrale. Bancnotele din polimeri sînt următorul pas în evoluția desingului bancnotelor destinat îndeplinirii acestui obiectiv', a declarat Mark Carney.

Noile bancnote de plastic vor dura aproximativ șase ani, dublu față de bancnotele din hîrtie, ceea ce va permite BoE să facă economii de 100 de milioane de lire sterline (162 milioane de dolari) în decurs de un deceniu. Pe lîngă faptul că rezistă la testul mașinii de spălat, bancnotele de plastic sînt mai rezistente și la murdărie comparativ cu cele de hîrtie.

Bancnotele din polimeri vor fi introduse treptat, cel mai devreme în 2016 cu ocazia lansării noii bancnote de cinci lire sterline pe care va apărea figura lui Winston Churchill, urmată în 2017 de o nouă bancnotă de 10 lire pe care va apărea figura lui Jane Austen. Banca Angliei a mai spus că bancnotele din polimeri vor fi cu aproximativ 15% mai mic decît cele din hîrtie, apropiindu-se de dimensiunilor altor bancnote internaționale.

Banca Angliei a emis bancnote de hîrtie de la crearea sa în 1694. Primele sale bancnote tipărite au fost emise în 1853, înainte de această dată bancnotele erau scrise de mînă și semnate de unul din casierii băncii. În prezent, Banca Angliei are în circulație 2,9 bancnote de hîrtie cu o valoare nominală de aproximativ 58 de miliarde de lire sterline.

Peste 20 de țări din întreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, începînd cu Australia în 1988, urmată de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelandă și Canada. România a introdus primele bancnote de plastic-polimer în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare cînd a emis bancnota de 2.000 de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?