X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Filat abordează pragmatic problema unirii ‒ expert

14 dec. 2013,, 13:13   Politică
6699 4
Foto: ong.md
Vlad Filat face parte din categoria politicienilor care au o abordare pragmatică față de chestiunea unirii Republicii Moldova cu România, iar poziția lui în acest sens a rămas neschimbată. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul criticilor aduse de liderul PLDM ideilor unioniste ale președintelui României, Traian Băsescu.

„Aceasta este mai degrabă o poziție personală a domnului Filat. El nu și-a ascuns niciodată viziunea pro-română, n-a ezitat să spună că vorbește limba română și că se identifică cu acest sistem cultural, dar el face parte totuși din acea categorie de persoane care au o atitudine pragmatică față de acest subiect și care consideră că Moldova trebuie să urmeze drumul integrării europene a țării, iar în așa mod să aibă loc apropierea celor două maluri ale Prutului. El conștientizează că efectele curentului unionist pot provoca piedici în calea integrării europene”, a explicat analistul.

Totodată, Ion Tăbîrță este de părere că reacția aspră a liderului liberal-democraților față de declarațiile lui Băsescu nu va afecta relația celor două state, atît timp, cît și în rîndul oficialilor români există păreri împărțite vizavi de problema unirii.

„Nici în România nu există o unitate de opinii pe marginea acestui subiect. Nu cred că vor avea loc mari disensiuni în relația Moldovei cu România, cel puțin nu acum”, a remarcat analistul.

Precizăm că Vlad Filat a sugerat, în cadrul unei emisiuni televizate, că Traian Băsescu prin remarcile sale despre reunificare pune în pericol integrarea europeană a Moldovei, care riscă să fie percepută de unii drept o unire mascată cu România.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?