Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Victoria lui Al-Assad ar fi 'cel mai bun din trei scenarii oribile'

13 dec. 2013,, 12:00   Externe
3848 0
Foto: onepagenews.com
Victoria lui Bashar Al-Assad în Siria ar putea fi 'cel mai bun din cele trei scenarii foarte, foarte oribile' în care niciunul nu prevede victoria rebelilor, a afirmat joi la Washington fostul director al CIA Michael Hayden, citat de AFP.

De la tribuna celei de-a șaptea conferințe anuale asupra terorismului, organizată de grupul de reflecție Jamestown Foundation, Hayden, director al centralei americane de informații între anii 2006 și 2009, a detaliat ce consideră a fi cele trei scenarii posibile pentru evoluția situației din Siria, precizînd că toate sînt 'incredibil de îngrozitoare'.

În timp ce detalia una dintre posibilități, ca 'Al-Assad să cîștige', el a declarat: 'Trebuie să vă spun că în acest moment, oricît de oribil v-ar părea, sînt înclinat să cred că această opțiune ar fi cea mai bună din cele trei soluționări foarte, foarte oribile ale conflictului. Cu fiecare minut situația devine mai cumplită'.

El a apreciat, totuși, că soluționarea actuală cea mai probabilă o reprezintă destrămarea țării între facțiuni rivale. 'Aceasta înseamnă, de asemenea, sfîrșitul (frontierelor trasate în 1916 cu ocazia acordurilor franco-britanice) Sykes-Picot. Și ar aduce după sine desființarea statelor create artificial în regiune după Primul Război Mondial', a spus fostul director al CIA.

'Mi-e foarte teamă de desființarea statului sirian. Aceasta ar duce la apariția unei noi zone fără guvernare, la răscrucea civilizațiilor', a adăugat el. În opinia sa, toate statele din regiune, în special Libanul, Iordania și Irakul, ar fi afectate.

'Narațiunea, istoria dominantă a ceea ce se petrece acum în Siria este preluarea controlului de către fundamentaliști sunniți a unei părți însemnate din geografia Orientului Mijlociu', a mai afirmat Michael Hayden. 'Aceasta înseamnă explozia statului sirian și a Levantului așa cum îl știm', a continuat el.

El a precizat că un alt scenariu posibil ar fi continuarea pe termen nedefinit a luptelor, 'cu fanatici sunniți luptînd împotriva fanaticilor șiiți și viceversa. Costul moral și uman al unei asemenea ipoteze este absolut prohibitiv'.

'Nu îmi pot imagina un scenariu mai teribil decît cel care se desfășoară în prezent în Siria', a concluzionat Hayden care între 1999 și 2005 s-a aflat la conducerea Agenției Naționale de Securitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?