X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Businessmanul Marin Livădaru solicită implicare în activitatea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal

10 dec. 2013,, 12:57   Societate
3490 0
Foto: sporter.md
Ex-proprietarul clubului de fotbal „Iskra-Stali” (Rîbniţa), businessmanul Marin Livădaru, solicită implicarea autorităţilor Republicii Moldova în activitatea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF). În cadrul conferinţei de presă susţinute la agenţia „Infotag”, Livădaru a declarat că „Guvernul trebuie să întreprindă măsuri imediate pentru a se implica în activitatea FMF, a cărei conducere s-a afundat în corupţie”.

Potrivit lui, conducerea FMF, în persoana preşedintelui Pavel Ciobanu şi a secretarului Nicolae Cebotari, „acoperă abuzurile conducerii clubului „Sheriff”.

„Ne-am adresat la FIFA şi UEFA în legătură cu faptul că cluburile de fotbal „Sheriff” şi „Tiraspol” sînt afiliate, au acelaşi proprietar – Victor Guşan, fapt interzis de regulamentele organizaţiilor profesionale. Dovezile existente sînt suficiente pentru a elimina cluburile din campionatul Republicii Moldova. Aşa şi nu am primit răspuns de la UEFA, iar FIFA a spus că acest caz ţine de competenţa FMF. La rîndul său, FMF tace și nu răspunde la adresarea noastră din 16 mai 2013. În acelaşi timp, cele două echipe continuă să evolueze cu succes”, a spus Livădaru.

Omul de afaceri a adus numeroase acuzaţii conducerii FMF. În particular, el a declarat că pe parcursul a 16 ani, conducătorii permanenţi ai FMF vînd drepturile pentru transmisiunea meciurilor de fotbal cu participarea naţionalei Moldovei, într-un mod netransparent. Potrivit calculelor businessmanului, în tot acest timp, suma obţinută în urma vînzărilor drepturilor constituie circa 100 de milioane de euro.

„Aceşti bani se află pe conturile companiilor, create în zonele off-shore. Astfel, aceste sume nu sînt supuse impozitării, iar ulterior banii vin în ţară sub forma unor sume mici, în calitate de donaţii”, a spus Livădaru.

Acesta a subliniat că FMF direcţionează sursele care „pe drept aparţin cluburilor moldoveneşti”, la Tiraspol, deoarece „Sheriff” în fiecare an devine campioana Moldovei.

„Timp de 16 ani, FMF a construit o bază de fotbal la Vadul lui Vodă, deşi cu aceşti bani s-ar fi putut construi 32 de astfel de baze”, a menţionat ex-proprietarul clubului „Iskra”.

Livădaru a acuzat conducerea FMF de neprofesionalism, reamintind că „Cebanu şi Tegleaţov au jucat, în perioada sovietică, doar pentru clubul de fotbal „Nistru”, care nu s-a evidenţiat în cadrul campionatului URSS. El şi-a exprimat regretul că în 2010, la alegerile preşedintelui FMF a susţinut candidatura lui Cebanu, care a promis că va facilita crearea în Moldova a Ligii Profesioniste de Fotbal. Acesta a propus conducerii FMF ca la alegerile din 2014 „să-şi dea demisia pentru ca să-şi salveze onoarea şi să permită cluburilor moldoveneşti şi fotbaliştilor să joace fair-play şi să se bucure de fotbalul profesionist”.

Marin Livădaru a declarat că „va continua lupta pentru ca dreptatea să învingă” şi va continua investigaţiile, pentru care deja a cheltuit circa 10 mii de euro din surse proprii.

El a spus că va adresa o scrisoare cu solicitările sale premierului Iurie Leancă şi ministrului Justiţiei, care coordonează activitatea organizaţiilor neguvernamentale din ţară.

La începutul conferinţei de presă, Marian Livădaru s-a adresat în limbile engleză şi germană, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, menţionînd problemele cu care se confruntă fotbalul moldovenesc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?