Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul European va lua marţi o decizie în privinţa liberalizării complete a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

10 dec. 2013,, 12:28   Economie
4159 3
Foto: noi.md
Marţi Parlamentul European va supune votului decizia de liberalizare completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti. Raportul pe marginea acestui subiect a fost întocmit de deputatul european Iuliu Winkler.

„Infotag” a comunicat anterior că decizia de anulare a taxelor pentru livrarea vinurilor moldoveneşti în UE în regim duty-free a fost adoptată de Comisia Europeană încă în luna septembrie, în cadrul regimului preferenţial comercial existent – preferinţe comerciale autonome, în avans, pînă la parafarea Acordului de asociere şi de liber schimb între Moldova şi UE, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, desfășurat la Vilnius. Adoptarea deciziei a fost motivată prin tendinţa de a crea o contragreutate faţă de sistarea din 11 septembrie a livrărilor de vinuri moldoveneşti în Rusia.

La finele lunii noiembrie, decizia a fost susţinută de Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European. În cazul adoptării acestei decizii de către Consiliul Ministerial al UE şi Parlamentul European, vinurile moldoveneşti vor putea fi furnizate pe piaţa UE fără a fi supuse limitărilor şi taxelor.

Rospotrebnadzor a sistat pe data de 11 septembrie furnizarea de produse alcoolice moldoveneşti în Rusia, motivînd că acestea nu corespund normelor de securitate alimentară. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a calificat acţiunile Federației Ruse ca fiind „neprietenoase şi necreştine”, făcînd aluzie la faptul că Rusia exercită presiune asupra Moldovei, încercînd să o oblige să renunţe la integrarea europeană. Uniunea Europeană a venit în ajutor Moldovei şi a luat o decizie politică privind liberalizarea pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti. Pînă acum Moldova avea cu UE relaţii comerciale în regim de preferinţe comerciale autonome, potrivit cărora anumite produse moldoveneşti nu sînt supuse taxelor vamale. În 2012 cota pentru vin constituia 1,8 milioane de decalitri, pe care Moldova o îndeplinea doar la nivel de 90% (1,6 mil. dal). În 2013, cota a fost stabilită la nivelul de 2,4 mil. dal. Pierderile de pe urma închiderii pieţei ruse pentru Republica Moldova, în cazul în care furnizările în Rusia nu vor fi reluate pînă la finele anului 2013, sînt estimate la circa $15 milioane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?