X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Acum nu e momentul potrivit pentru repetarea „Maidanului” în Moldova – declarație

9 dec. 2013,, 15:25   Societate
3690 3
Foto: tribuna.md
Acum nu e momentul potrivit pentru repetarea ”Maidanului” în Moldova. Astfel a comentat analistul politic Vitalie Andrievschi decizia deputatului PCRM, Mark Tkaciuk, de a „aduna forțe pentru confruntarea politică decisivă” și a aplica în această luptă întregul arsenal de măsuri folosite de opoziția ucraineană.

„Comuniștii doresc să repete „Maidanul”, numai ca acesta să fie nu un „euromaidan”, ci un maidan în favoarea Uniunii Vamale, pentru a arăta lumii întregi că în Moldova se luptă împotriva UE. Dacă acestea s-ar fi întîmplat pînă la Vilnius, totul ar fi fost clar – s-au pronunțat împotriva parafării documentelor. Dacă s-ar fi produs înainte de semnarea acordului, la fel, totul ar fi fost clar. Dar acum ce mai vor? Documentul a fost parafat, nimic nu se întîmplă, țara se pregătește pentru sărbătorile de iarnă. Cred că nu e momentul tocmai potrivit pentru repetarea „maidanului” în Moldova”, a menționat analistul.

Vitalie Andrievschi consideră că comuniștii nu sînt pregătiți pentru acțiuni hotărîte. „Da, a fost o mică repetiție în corturile instalate lîngă sediul Misiunii UE, însă aceasta este o acțiune foarte complicată și costisitoare. Nu prea cred că ei vor avea o susținere masivă, că cineva va merge acolo, va aduce ceva așa cum se întîmplă în Kiev. În afară de aceasta, este foarte complicat de ținut oamenii în piață pe vreme geroasă. În Ucraina asemenea manifestații deja sînt puse la punct – a fost revoluția portocalie, în piață sînt comisari și comandanți”, a opinat politologul.

Cel mai mare pericol posibil pentru comuniști, în opinia lui Andrievschi ar fi participarea la aceste acțiuni a tineretului. Principala deosebire de Kiev este faptul că acolo tineretul a ieșit în susținerea opoziției și integrării europene, iar la noi opoziția comunistă se pronunță împotriva integrării europene, iar tineretul entuziasmat de parafarea acordului și posibilitatea obținerii regimului liberalizat de vize ar putea ieși în stradă în susținerea vectorului european. În acest caz ar putea avea loc confruntări între oameni. Propunerea lui Tkaciuk de a scoate oamenii în stradă trebuie calculată foarte minuțios, pentru că dacă în stradă vor ieși mulți tineri, totul ar putea avea consecințe triste”, a subliniat politologul.

Într-un interviu acordat publicației „Kommersant”, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că comuniștii intenționează să aplice în lupta politică întregul arsenal de măsuri folosite de opoziția ucraineană. Potrivit lui Tkaciuk, odată ce acțiunile opoziției ucrainene nu sînt condamnate de UE, înseamnă că acestea corespund tuturor standardelor democratice și pot fi aplicate în Moldova. „Gata cu glumele. Noi în mod deschis adunăm forțe pentru confruntarea politică decisivă”, a declarat Tkaciuk.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?