Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Iurie Leancă îi sugerează lui Dmitri Rogozin să se ocupe de crearea premiselor pentru reglementarea conflictului transnistrean

14 noi. 2013,, 13:09   Societate
2843 0
Foto: noi.md
"Dmitri Rogozin ar trebui să se ocupe de crearea premiselor pentru reglementarea conflictului transnistrean în conformitate cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse şi cu mandatul pe care îl deţine din partea preşedintelui", a declarat miercuri, după şedinţa guvernului, premierul Iurie Leancă, în replică la afirmaţia vicepremierului rus Dmitrii Rogozin că ”eventuala parafare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE ar putea duce la "dezgheţarea" conflictului transnistrean".

Potrivit Agenţiei "Infotag", Leancă a declarat că "afirmaţiile şi comportamentul oficialului rus ar trebui să exprime poziţia oficială a Federaţiei Ruse".

"Domnul Rogozin nu trebuie să nu se ocupe cu măsurarea temperaturii – e îngheţată situaţia acolo sau ar putea să se dezgheţe. Pe noi ne preocupă cel mai mult cum să identificăm soluţii pentru problemele curente, dar şi pentru problema cea mai importantă – statutul Transnistriei. Contăm şi în continuare pe o poziţie constructivă a Federaţiei Ruse în această problemă", a declarat Iurie Leancă.

Menționăm că vicepremierul, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, a declarat săptămîna aceasta la Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale "Egmont" din Bruxelles că "fără consultarea cu Transnistria, Acordul de asociere cu UE va duce inevitabil la o slăbire a statalităţii moldoveneşti".

"Dacă Ucraina şi Moldova vor intra în Zona de Liber Schimb cu UE, atunci aceasta va duce la blocajul economic complet al Transnistriei. Toţi trebuie să fim maximum de atenţi şi înţelepţi, pentru a nu admite creşterea tensiunii în zonele conflictelor îngheţate. Rusia în repetate rînduri a îndemnat Chişinăul să includă Transnistria în procesul de negociere cu UE. În Transnistria, în prezent locuiesc 500 de mii de oameni, dintre aceştia 200 de mii sînt cetăţeni ai Federației Ruse şi 70 de mii sînt cetăţeni ucraineni", a reamintit Rogozin.

Oficialul rus consideră că UE riscă să repete soarta URSS, luînd decizii legate de politica externă prea politizate, în special, în privinţa cooperării cu ţările din spaţiul postsovietic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?