X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Oamenii de știință au creat o hartă a nivelului de depresie în lume

11 noi. 2013,, 03:12   Societate
5206 0
Foto: zn.ua
În ţările din vestul Asiei, nordul Africii şi nordul Europei trăiesc cei mai nefericiţi oameni din lume. Acestea sînt regiunile cu cele mai mare rate ale depresiei şi, implicit, cele mai multe sinucideri, arată un studiu recent efectuat de Universitatea Queensland din Australia.

Studiul australienilor, publicat săptămîna aceasta în „PLOS Medicine”, folosesşte date preexistente despre prevalenţa (numărul total de cazuri), incidenţa (numărul de cazuri nou-apărute) şi durata depresiei pentru a schiţa implicaţiile reale depresiei la nivel mondial. Astfel, după bolile de inimă, depresia pare să fie a doua cauză de dizabilitate în lume, scrie washingtonpost.com. Persoanele care trăiesc în ţări dezvoltate şi au acces mai mare la servicii de sănătate mintală sînt diagnosticate într-un număr mult mai mare decît cele din ţările subdezvoltate.

Aşa se explică, de pildă, şi rata surprinzător de scăzută a depresiei din Irak, unde sistemul naţional de sănătate este la pămînt. De asemenea, ţările în care există prejudecăţi legate de medicii psihiatri au în mod artificial un număr foarte scăzut de cazuri de de depresie, cum este cazul ţărilor din estul Asiei. Mai mult, în unele ţări nici nu există statistici clare cu privire la fenomenul depresiei, caz în care cercetătorii au fost nevoiţi să vină cu propriile estimări.

Mai mult de cinci procente din populaţia ţărilor din vestul Asiei, nordul Africii şi Africa sub-sahariană, Europa de Est şi de Nord, precum şi din Caraibe suferă de depresie. De cealaltă parte, depresia se menţine la cote foarte scăzute în ţările din estul şi sudul Asiei, precum şi în Australia şi Noua Zeelandă.

Cea mai „depresivă” ţară este Afganistanul, unde unu din cinci oameni suferă de această maladie. Cea mai fericită ţară pare să fie ţara cu cea mai prosperă economie - Japonia - cu o rată a depresiei de 2,5%. Boala răpeşte ani din viaţă, această problemă fiind mai pregnantă în ţări ca Afganistan, Rwanda, Botswana, Gabon, Croaţia, Olanda şi Honduras.

Cercetătorii au identificat printre cauzele fenomenului lipsa locurilor de muncă şi şomajul ridicat, veniturile scăzute şi inechitatea socială. De asemenea, au găsit şi o asociere între depresie şi vîrstă: persoanele între 16 şi 65 de ani tind să sufere de depresie într-o mai mare măsură.

R. Moldova este printre țările cu un nivel scăzut de diagnosticare a "depresiei clinice" - mai puțin de 4,5%, lucru care poate fi explicat prin accesul redus al populației la serviciile medicale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?