X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Generalul Ion Solonenco: şedinţa de joi a CUC a fost zădărnicită din vina părţii Transnistrene

25 oct. 2013,, 12:22   Societate
3135 0
Foto: radiochisinau.md
Şedinţa ordinară de joi a Comisiei Unificate de Control (CUC) a fost zădărnicită din cauza poziţiei neconstructive a părţii transnistrene, i-a comunicat reporterului Agenţiei "INFOTAG" preşedintele comisiei din partea R.Moldova, generalul Ion Solonenco.

Solonenco a subliniat faptul că pe parcursul mai multor luni consecutiv colegii transnistreni zădărnicesc şedinţele în mod orientat, invocînd de fiecare dată noi şi noi pretexte pentru a nu se ocupa de rezolvarea problemelor curente din Zona de Securitate.

"Ieri, timp de trei ore, şefii militari superiori şi reprezentanţii observatorilor au studiat faptul dacă militarii moldoveni, aflaţi pe teritoriul statului major al Comandamentului Militar Consolidat (CMC) îi deranjează pe vecinii din sectorul particular. Aceştia sînt doi la număr. Persoane în etate, soţ şi soţie, care locuiesc într-o singură casă. Lîngă gardul şubred comun se află blocul alimentar, în care se alimentează soldaţii, şi sistemul sanitar pe care, din motive lesne de înţeles, îl folosesc regulat. În casa pensionarilor trăieşte un cîine-lup pe care soldaţii îl hrănesc. Imediat cum oricare dintre ei merge la dejun sau cu alte nevoi - la sistemul sanitar, cîinele îşi manifestă devotamentul şi latră", a relatat Solonenco.

Generalul a spus că joi femeia speriată a fost întrebată dacă militarii moldoveni nu umblă cumva cu armele prin grădina ei. Potrivit lui Solonenco, femeia a negat categoric apariţia militarilor, şi încă înarmaţi, lîngă casa sa.

În opinia reprezentantului Republicii Moldova, acţiunea de joi reprezintă o nouă insinuare a reprezentanţilor Transnistriei în CUC.

"Avem şi noi întrebări. Doi membri ai CUC pentru R.Moldova au constatat în urma unui control ordinar că contrar înţelegerilor existente, la trecerea peste Nistru din preajma Sloboziei partea transnistreană a utilat unilateral un post de grăniceri staţionar. Oamenii sînt verificaţi, reprezentanţii noştri nu sînt lăsaţi să treacă la post. Cu ce drept? Nu ni se dă răspuns ...", a declarat Solonenco, apreciind că adevăratul motiv al sabotării activităţii CUC este dorinţa Moldovei de a afla ce fel de subdiviziune ilegală a Transnistriei este dislocată la Bender la obiectivul din strada Chişinăului.

Joi, conducerea transnistreană a CUC a difuzat o declaraţie în care i-a acuzat pe reprezentanţii Moldovei de zădărnicirea activităţii CUC.

În document se afirmă, în particular, că "în cantina orăşelului moldovenesc s-a depistat o trecere suplimentară, care poate fi folosită pentru introducerea ascunsă de întăriri pe teritoriul statului major".

Partea transnistreană se întreabă "despre ce fel de încredere se poate vorbi în condiţiile în care există o asemenea "intrare neagră" prin care efectivul militar moldovenesc intră şi iese de pe un teritoriu închis. Locatarii caselor din apropiere se plîng că militarii din contingentul forţelor de menţinere a păcii al Moldovei se deplasează permanent prin grădinile lor", se spune în declaraţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?