X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Surprizele CEDO pentru RM abia încep

23 oct. 2013,, 17:00   Societate
4699 2
Foto: mail.ru
Pierderile materiale ale RM în urma hotărîrilor emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului ar putea depăși suma de jumătate de milion de euro pînă la finele acestui an. De această părere este expertul în drepturile omului, Roman Zadoinov, care a comunicat astăzi pentru NOI.md că în viitorul apropiat CEDO urmează să examineze la pachet sute de adresări ale cetățenilor moldoveni.

Expertul susține că numărul adresărilor cetățenilor RM la CEDO este în creștere pe an ce trece. ”De la începutul anului au fost depuse deja peste 1 mie de adresări și asta pe motiv că justiția la noi este coruptă. Majoritatea vizează violarea articolelor 2, 3, 5, 6, 8, 10 și 11 ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Este vorba despre dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate, la un proces echitabil de judecată, la viață privată, la libera exprimare etc.”, a menționat Roman Zadoinov.

Mai mult, expertul consideră că sumele pierdute de RM la CEDO vor crește considerabil în următoarele luni. ”CEDO a decis să examineze la pachet cîteva sute de adresări. Judecătorii de acolo susțin că nu mai pot face față, din punct de vedere tehnic, numărului mare de solicitări. Respectiv, adresările care se aseamănă între ele au fost grupate pe capitole și va fi luată o singură decizie spre exemplu pentru 100 sau 200 de plîngeri. Vă imaginați ce sume record va trebui să achite statul. Pînă la sfîrșit de an cu siguranță va depăși jumătate de milion de euro”, a precizat Roman Zadoinov.

De la începutul anului curent, CEDO a emis verdict în 10 cazuri, RM achitînd deja peste 150 de mii de euro. Ultima hotărîre a fost luată de către jurații CEDO ieri, 22 octombrie. Reclamanta a obținut prejudicii de pînă la 100 de mii de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?