Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Mierea moldovenească a obţinut două medalii de aur la concursul expoziţional "Apimondia 2013"

16 oct. 2013,, 15:19   Societate
4120 0
Foto: planeta-zdorovya.com
Mierea produsă în Republica Moldova a obţinut două medalii de aur la concursul expoziţional, care a avut loc în cadrul celei de-a 43-a ediţii a Congresului Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Apicultorilor "Apimondia 2013". Congresul s-a desfăşurat în capitala Ucrainei, Kiev, în perioada 29 septembrie - 4 octombrie 2013.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, a menţionat că ambele medalii au fost obţinute de firma specializată în apicultură "Casa albinei" din satul Hulboaca, mun. Chişinău, la categoriile "fagure de miere în miere" şi "fagure de miere". În total, la expoziţie au participat 220 de companii din întreaga lume, care au concurat la cinci categorii.

"Produsele noastre apicole au fost apreciate la cel mai înalt nivel. Pe perioada desfăşurării congresului, standul R.Moldova a fost vizitat de circa trei mii de persoane care s-au arătat interesate de mierea moldovenească. Mai mult, după ce s-a anunţat că mierea din Moldova a obţinut două medalii de aur, un şeih din Arabia Saudită a cumpărat întreg lotul nostru de miere", a spus preşedintele asociaţiei.

Ştefan Condratiuc a menţionat că ramura apiculturii are mari perspective în Moldova, iar pentru a putea beneficia de fonduri europene, este necesar ca structurile asociative din domeniul apiculturii să fie fortificate.

"De asemenea, este necesar să dezvoltăm cultura consumului de miere în Moldova. În prezent, în Moldova consumul anual de miere pe cap de locuitor este de circa 600 de grame, în timp ce în ţările UE acest indicator variază între 1,8 kg şi 2,3 kg. Ar fi bine ca în şcoli şi grădiniţe în raţia alimentară să fie inclusă şi mierea de albine", consideră Condratiuc, îndemnînd cetăţenii să consume mai multă miere, deoarece aceasta reprezintă o sursă de sănătate.

Potrivit lui, la moment Moldova poate concura doar la capitolul calităţii mierii de albine, precizînd că următoarea categorie la care ar putea concura este mierea ambalată şi pregătită pentru export.

Directorul "Casa albinei", Vitalie Popa, care a primit cele două medalii de aur, a menţionat că apicultorii vor putea obţine miere calitativă şi în volume mari, doar dacă îşi vor schimba tehnologia de lucru, iar producerea mierii de albine va fi monitorizată pe tot lanţul valoric – de la producere, pînă la extragere, ambalare, păstrare, transportare.

"De asemenea, este necesar ca în procesul extragerii mierii să fie utilizat utilaj modern şi ecologic, astfel încît pe masa consumatorului să ajungă miere de calitate. Albinele produc miere naturală, însă intervenţia apicultorului în procesul de extragere şi prelucrare a mierii face ca în acest produs să apară diverse reziduuri, metale grele, antibiotice. Din acest considerent, este extrem de important ca utilajul folosit la extragerea mierii să fie de calitate", a spus apicultorul.

Apicultorul din satul Şipca, r-n Şoldăneşti, Ştefan Sandic, a prezentat în cadrul Congresului Apimondia laboratorul mobil de extragere a mierii în cîmp, achiziţionat din fondurile UE prin intermediul proiectului "Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în Moldova", implementat de A.O. Hilsfwerk Austria Internaţional.

"Acest laborator reprezintă o noutate pentru Moldova şi permite recoltarea mierii de albine direct în cîmp. Laboratorul a trezit deja interesul mai multor apicultori, fiind simplu de utilizat şi reducînd substanţial munca apicultorului", a spus Ştefan Sandic.

Şefa Laboratorului de apicultură din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, Valentina Cebotari, a menţionat că Congresul "Apimondia" a fost un bun prilej pentru ca apicultorii din întreaga lume să facă schimb de experienţă, să discute despre posibilităţile de conservare a populaţiei de albine din diferite zone, dar şi despre noile tehnologii în domeniu.

"Toţi au apreciat faptul că Moldova nu are cantităţi mari de miere, în schimb are miere foarte calitativă", a spus Valentina Cebotari.

Participarea producătorilor autohtoni de miere de albine la acest eveniment a fost posibilă graţie suportului oferit din fondul Programului "Promovarea Exportului şi Atragerea Investiţiilor", administrat de către Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?