Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa, însă a depăşit Ucraina

10 oct. 2013,, 12:50   Societate
6171 1
Foto: business24.ro
Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa. PIB-ul pe cap de locuitor constituie de la $5 mii la $100 mii. Acest lucru este demonstrat în ultimul raport asupra bogăţiei la nivel mondial al Global Wealth Report 2013, lansat de Credit Suisse Research Institute.

În raportul, citat de Agenţia "Infotag", se menţionează că unul din cele mai sărace state rămîne Ucraina (pînă la $5 mii, ceea ce este de zece ori mai puţin decît în mediu la nivel mondial), de rînd cu majoritatea statelor din Africa. În top trei cele mai sărace state din Europa, pe lîngă Ucraina şi Moldova, a mai intrat Belarus.

Rusia şi majoritatea statelor CSI se află în grupul $ 5 - 25 mii. Cel mai bogat dintre statele CSI, conform datelor băncii, este Turkmenistan ($25 - 100 mii).

Conform datelor raportului, în care s-a calculat valoarea netă a activelor minus datoriile, cei mai bogaţi locuitori ai planetei sînt cetăţenii Elveţiei, cu o avere de peste $500 mii. În top zece cele mai bogate state au intrat de asemenea Australia, Norvegia, Luxemburg, SUA, Suedia, Franţa, Singapore, Belgia şi Danemarca, cu averi cuprinse între $250 - 400 mii.

De asemenea, în raport este menţionat indicele de sporire a averii populaţiei. În 2013 acesta constituie valoarea record de $51,6 mii pentru un adult. Ce-i drept, se specifică faptul că rămîne semnificativă diferenţa financiară: 86% a bogăţiei la nivel mondial aparţine la 10% din populaţia globului.

Raportul Credit Suisse este bazat pe aprecierea a 4,7 mld. gospodării din 200 de ţări din toate sferele de prosperitate. Indicele curent al bogăţiei reprezintă valoarea activelor financiare, precum și al activelor reale (de regulă imobilele) cu excluderea datoriilor.

"Acest raport demonstrează că bunăstarea la nivel mondial a crescut dublu faţă de anul 2000, fapt ce impresionează, luînd în considerare problemele economice din ultima decadă. Presupunem că această tendinţă se va păstra în viitorul apropiat datorită progresului pieţei şi creşterii populaţiei", a declarat analistul Credit Suisse, Michael O'Sullivan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?