X 
Cutremure stiri: 502

Experți: Decizia CC referitor la concesionarea AIC este una contradictorie, dar previzibilă

9 oct. 2013,, 15:39   Societate
3370 5
Foto: ong.md
Curtea Constituțională (CC) a dispus ieri sistarea procesului de examinare a constituţionalităţii unor hotărîri ale guvernului referitoare la concesionarea Aeroportului Internațional Chişinău, motivînd că acest lucru nu ține de competența sa. În opinia experților, decizia este una contradictorie.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Ion Tăbîrță a spus că, de regulă, deciziile CC nu ar trebui discutate, dar, de multe ori, acestea au trezit o serie de bănuieli. „Decizia de ieri a curții este una contradictorie, nu atît prin verdictul pronunțat, cît prin comportamentul CC. Inițial, a acceptat sesizările privind controlul constituţionalităţii unor hotărîri ale guvernului referitoare la concesionarea aeroportului, după care spune că nu ține de competența sa. E un comportament straniu. Este regretabil că deciziile Înaltei Curți trezesc îndoieli, de vreme ce corectitudinea lor nu ar trebui discutată”, a menționat analistul.
Pe de altă parte, expertul politic Mihai Cernenco afirmă că decizia curții putea fi intuită. “Sincer, mă așteptam la o astfel de decizie a CC. Inițial a fost o sesizare vizavi de faptul că guvernul era în interimat cînd s-a decis concesionarea, dar mai tîrziu, în acte deja, era data cînd executivul avea legitimitate. Nu cred că trebuie pusă la îndoială constituționalitatea concesionării, pentru că nu este vorba despre înstrăinare, care presupune vînzarea. Deși contractul, făcut public, trezește semne de întrebare vizavi de condiționări. Nu dau asigurări, dar s-ar putea întîmpla ca firma rusească în concesiunea căreia i-a fost dat AIC să aibă capital din R.Moldova și cineva de la noi să acționeze prin intermediul acelei firme”, a presupus expertul.

Menționăm că, potrivit contractului, AIC a fost concesionat unei firme din Rusia pe o perioadă de 49 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав