Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

În conturile din străinătate ale Iuliei Timoșenko este depozitat un miliard de dolari

5 oct. 2013,, 13:30   Externe
3877 1
Foto: lenta-ua.net
Anchetatorii Procuraturii Generale a Ucrainei demult știu despre conturile bancare secrete ale Iuliei Timoșenko, a relatat pentru publicația ”Komsomolskaia pravda v Ucraine” fostul viceprocuror general, Nikolai Obihod. După cum se cunoaște, agenția de detectivi americană ”Kroll” a depistat conturile secrete ale lui Timoșenko în Bulgaria și Grecia. Anterior, presa de la Kiev a scris că comanda de a căuta banii ex-premierului ucrainean a fost dată de oligarhul Dmitri Firtaș.

Informația despre conturile secrete ale lui Timoșenko nu a fost o noutate pentru Nikolai Obihod, care a menționat că, încă în anul 1998, anchetatorii procuraturii au primit din Cipru documente despre faptul că, în anul 1992, Iulia Timoșenko a deschis în ”Bank of Cyprus” conturi bancare ale companiei ”Somolli Enterprises Limited”. Proprietari ai acestei companii erau Iulia și Alexandr Timoșenko, precum și Alexandr Graveț. Potrivit lui Obihod, au fost găsite și alte companii offshore controlate de Timoșenko. De exemplu, compania britanică ”United Energy International Limited” (UEIL), care deținea 85% din acțiunile scandaloasei corporații ”EESU”.

”Potrivit estimărilor Serviciului de Revizie și Control al Ucrainei, numai în anii 1996-1997, sub formă de ”plăți” pentru gazele naturale rusești corporația ”EESU”, în loc de achitări directe cu ”Gazprom”, a transferat pe contul ”United Energy International Limited” 553 mil. dolari SUA, 57 mil. lire streline, 11 mil. mărci germane, 220 mil. franci francezi”, a menționat Obihod pentru sursa citată. În afară de aceasta, ”EESU” a transferat neîntemeiat peste hotare pentru gazele naturale rusești încă 348 mil. dolari SUA, 44 mil. lire sterline și 8 mil. mărci germane. Banii au fost transferați pe conturile companiei ”Corlan Enterprises Limited”. Astfel, potrivit lui Obihod, doar în această perioadă scurtă de timp, în conturile controlate de Timoșenko s-a acumulat un miliard de dolari. Fostul vice procuror general a relatat că atunci cînd anchetatorii au descoperit întreaga schemă financiară de transferare a banilor toată suma în mod urgent a fost transferată în alte bănci din străinătate.

Potrivit lui Obihod, lent, dar sigur, anchetatorii mergeau pe urmele banilor ex-premierului ucrainean, însă căutările au fost sistate în anul 2005. ”Procurorul general Sveatoslav Piskun, a închis cauza penală în dosarul ”EESU”, iar de căutarea acestui miliard de dolari nu s-a mai ocupat și nici nu se ocupă nimeni. Consider că de companiile offshore ale lui Timoșenko trebuie să se ocupe nu doar detectivii de la ”Kroll”, ci și anchetatorii Procuraturii Generale”, a subliniat Obihod.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?