X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Nereguli majore în 5 raioane privind distribuirea banilor din bugetele locale (VIDEO)

3 oct. 2013,, 12:01   Societate
2478 0
Foto: noi.md
Ultimele controale efectuate de Curtea de Conturi în 5 raioane din republică au stabilit o serie de neregularități ce țin fie de achizițiile publice, fie de gestionarea partimoniului public. Printre raioanele cu cele mai mari neregularități se numără Ialoveni, Șoldănești și Soroca. Despre aceasta au declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP, notează NOI.md.

Expertul Dumitru Budeanschi a menționat că este foarte important ca banii din bugetele locale să nu fie utilizați de reprezentanții autorităților publice locale în interese personale. “Sînt multe neregularități legate de distribuirea resurselor publice. Acestea trebuie să fie planificate în conformitate cu realitățile economice. La fel, există mari carențe la achizițiile publice. Trebuie să avem în vedere, însă, că orice leu pierdut în achiziții este direct luat din banii pentru protecția socială. Totodată, au fost înregistrate pierderi de 210 mil. lei (în 4 ani) de pe tilurile executorii. Pentru a controla situația avem nevoie de o politică publică clară monitorizată de Parlament”, a menționat Budeanschi.

Totodată, experții au evidențiat că adoptarea modificărilor Legii privind finanțele publice locale, anume la capitolul distribuirii banilor publici, se tergiversează intenționat, or, acest fapt va spori numărul de încălcări ale autorităților locale. „Cînd vorbim de nivelul taxei TVA, există aici un interes ascuns al unor agricultori de a menține această taxă de 8% pentru produsele locale. Cît privește accizele la carburanți: aici avem o creștere de 9,3%. Dar această majorare rapidă a Fondului Rutier nu demonstrează eficiența acestor bani, majoritatea cărora vor fi folosiți în zadar. Mai mult, această creștere va genera probleme: va crește cu 1 leu prețul la carburanți”, a mai precizat expertul.

Tatiana Savva, un alt expert, a spus că verificările de audit au fost efectuate în 5 autorități publice locale. „Cel mai mare număr de neregularități s-a depistat în raioanele Ialoveni, Șoldănești și Soroca, unde pierderile ajung la zeci de milioane, mai puține – la Ocnița și Edineț. Carențele privind administrarea bugetelor locale sînt în dependență directă de neprofesionalismul persoanelor angajate în sistemul public”, a mai adăugat expertul.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?