X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Agenţia suedeză internaţională va oferi RM $2,5 mil. pentru reformarea administrării fiscale

2 oct. 2013,, 10:30   Societate
3219 0
Foto: aippnet.org
Agenţia Suedeză Internaţională pentru Dezvoltare şi Cooperare va oferi Republicii Moldova $2,5 mil. pentru reformarea administrării fiscale. Proiectul de cooperare între Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi Agenţia Fiscală Suedeză cu privire la îmbunătăţirea conformării fiscale şi creşterea încasărilor la Buget prin dezvoltarea deservirii contribuabililor, a fost lansat marţi la Chişinău.

Potrivit Agenţiei "Infotag", directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru a menţionat că proiectul debutează în luna octombrie 2013 şi va finaliza la sfîrşitul anului 2015. "Modernizarea autorităţii fiscale naţionale se materializează o dată cu lansarea proiectului de cooperare dintre FISC şi Agenţia Fiscală Suedeză. Acest eveniment este unul inedit şi de o importanţă deosebită, inclusiv în contextul aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova", a afirmat Prisăcaru.

Ion Prisăcaru a precizat că proiectul de cooperare între IFPS şi Agenţia Fiscală Suedeză vizează două domenii importante ‒ controlul fiscal şi deservirea contribuabililor.

"Doar reformarea şi eficientizarea activităţii autorităţii fiscale vor putea contribui la sporirea încasărilor la bugetul naţional, edificării unui stat de drept, democratic şi integrat în marea familie a democraţiilor europene. Scopul nostru este să schimbăm imaginea Inspectoratului care este azi puţin şifonată", a spus Prisăcaru.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că reformarea administraţiei fiscale este unul dintre principalele obiective ale Guvernului pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri în RM.

"Cetăţenii vorbesc despre faptul că administraţia fiscală este una dintre principalele bariere în calea dezvoltării mediului de afaceri. Ei vorbesc despre faptul că există reguli neclare şi corupţie, generate inclusiv de lipsă de transparenţă, metode învechite de administrare fiscală. Acest proiect ne va ajuta să elaborăm metodologii care vor contribui la îmbunătăţirea administraţiei fiscale şi la sporirea veniturilor la buget. Vrem să avem o administrare fiscală cu reguli clare pentru a facilita activitatea întreprinzătorilor, dar şi cetăţenilor", a spus premierul.

Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că elementele noi care vor fi aplicate în procesul de administrare fiscală, vor contribui la limitarea corupţiei, precizînd că acesta este obiectivul fundamental al Guvernului. Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, a menţionat că Suedia este dispusă să ajute RM să înceapă procesul de modernizare a administrării fiscale în Moldova care să fie orientat spre contribuabil.

"Asta înseamnă în primul rînd transparenţă fiscală şi o tratare echitabilă a tuturor contribuabililor. Doar astfel în Inspectoratul Fiscal vor avea încredere cetăţenii de rînd", consideră ambasadoarea, precizând că Suedia este ţara care are cea mai mare experienţă în domeniul administrării fiscale şi este dispusă să o împărtăşească cu Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?