X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Muchia dezbinării în Consiliul municipal Chişinău

27 sep. 2013,, 11:44   Politică
8278 0
Foto : noi.md
Olga MOCANU

Şedinţa de ieri a Consiliului municipal Chişinău a fost anulată. Între timp, pe culoarele primăriei capitalei se vorbeşte că motivul real al sesiunii ce nu a avut loc este sciziunea fracţiunii liberale, care demult se coace, precum şi vînzoleala liberal-democraţilor, care nu pot să-şi determine acţiunile strategice.

Fracţiunea PCRM din Consiliul Municipal a întîrziat cu o oră, deoarece Partidul Comuniştilor a desfăşurat dimineaţă un miting în faţa Palatului Republicii, unde avea loc prima şedinţă a parlamentului din sesiunea de toamnă. Secretarul CMC, Valeriu Didenco, a fost avertizat în prealabil, însă el nu i-a anunţat public pe cei adunaţi.

La ora indicată, la Primărie au venit membrii fracţiunii PL, consilierul independent Teo Cîrnaţ, socialiştii şi democratul Valentin Guznac. Peste o oră şi jumătate au venit şi comuniştii întîrziaţi. Însă şedinţa aşa şi nu a început. Valeriu Didenco a declarat că aceasta se amînă la iniţiativa primarului Dorin Chirtoacă. Iar la solicitarea de a explica din ce cauză, el a spus că nu este versat în problemele politice.

Membrii fracţiunii PL au declarat că motivul principal al anulării şedinţei este întîrzierea comuniştilor – ei pur şi simplu s-au împrăștiat, obosiți să-i mai aştepte. Între timp, liberalii au trecut cu vederea faptul că la şedinţele anterioare fracţiunea PCRM şi alţi consilieri nu o dată i-au aşteptat ore în şir, timp în care aceştia purtau negocieri interioare.

În realitate, consilierii ne-au mărturisit că Dorin Chirtoacă a anulat şedinţa, încercînd să salveze fracţiunea PL, care stă să se destrame. Cîţiva consilieri deja sînt gata să iasă din fracţiune şi să adere la liberalii reformatori.

Amintim că scindarea Partidului Liberal a avut loc la mijlocul lunii aprilie. Şapte deputaţi, doi miniştri în exerciţiu, cinci miniştri adjuncţi, precum şi reprezentanţii filialelor au cerut demisia conducerii partidului. Reformatorii l-au propus pe Dorin Chirtoacă în fruntea PL. În replică, Mihai Ghimpu i-a acuzat pe liberali de trădare. La sfîrşitul lunii iulie reformatorii conduşi de Ion Hadârcă au renunţat la ideea de reformare a PL şi au decis să-şi creeze propria formaţiune politică.

Liberalii afirmă că acum sînt în opoziţie. Şi dacă la nivel parlamentar totul este mai mult sau mai puţin clar, atunci la nivel municipal rămîne deschisă întrebarea: în opoziţie faţă de cine – faţă de liberal-democraţi şi democraţi sau faţă de comunişti, sau faţă de unii şi de alţii? Între timp, primarul va mai avea nevoie de cvorum încă cel puţin doi ani pentru soluţionarea problemelor capitalei. Dacă fracţiunea PL se va destrăma, atunci va fi mult mai greu să fie întrunită o majoritate.

Pe liberal-democraţi nici nu se poate conta deocamdată. În toţi aceşti ani, Dorin Chirtoacă îi ţinea departe de toate pîrghiile municipale de influenţă. De aceea, ei au mers la diferite măsuri, inclusiv la votarea împreună cu comuniştii. Acum PLDM încearcă să-i convingă pe toţi de neimplicarea lor în proiectele examinate în consiliu, arătînd cu degetul la comunişti şi liberali, care se află, în opinia lor, în cîrdăşie. Deşi trebuie de menţionat că preşedintele Comisiei municipale pentru construcţii, arhitectură şi relaţii funciare în consiliu este reprezentantul PLDM, iar fără semnătura lui nu poate fi aprobat niciun proiect imobiliar.

Cu comuniştii este mai uşor să te înţelegi, cu atît mai mult cu cît numărul lor mare (23 din 51 de consilieri) oferă o garanţie de 100% în adoptarea deciziilor. De aceea este clar că şi liberalii, şi comuniştii mai cedează uneori pentru a lua măcar unele decizii.

Trebuie de menţionat că liberal-democraţii aşa şi nu au venit la şedinţă. Potrivit informaţiei noastre, ei pînă în ultimul moment nu au putut găsi un numitor comun pentru a decide cum să acţioneze în această situaţie. În cele din urmă, se pare că a fost adoptată tactica întăririi unei alianţe vizibile dintre liberali şi comunişti (deşi trebuie de menţionat că anume această alianţă „vizibilă” a jucat un rol important în distrugerea fracţiunii PL în consiliu). Sesiunea a fost ignorată de liberal-democraţi, în pofida faptului că recent liderul fracţiunii PLDM, Ghenadi Dumanschi, îi asigura pe toţi că fracţiunea lor nu va boicota şedinţele.


Piedică pentru oponenţi

Partidul Socialiştilor a înregistrat alaltăieri un proiect de decizie privind înaintarea votului de neîncredere primarului Dorin Chirtoacă. În ultimele două luni, socialiştii au colectat peste 62 de mii de semnături în favoarea demiterii primarului Chişinăului. Numărul de semnături este suficient pentru a iniţia demisia lui. De aceea, socialiştii intenţionau să le ceară consilierilor municipali să introducă această chestiune pe ordinea de zi.

În legătură cu aceasta, unii experţi au tras concluzia că acesta a fost încă un motiv pentru care primarul general a amînat şedinţa. E clar că comuniştii vor trebui să-i susţină pe socialişti, pentru a-şi menţine încrederea alegătorilor. (iar pentru referendumul privind demiterea primarului sînt suficiente 2/3 din voturile consilierilor). Astfel, în rezultatul votului secret, primarul general ar putea să-şi piardă postul (obţinînd susţinerea proiectului şi din partea liberalilor reformatori).

Însă alţi consilieri sînt convinşi că Dorin Chirtoacă a fost crescut în „condiţii de seră”, create de unchiul său Mihai Ghimpu. În esenţă, el întotdeauna a mers pe vîrf de cuţit, însă niciodată nu s-a tăiat”. De aceea, în această situaţie el se simte destul de sigur, iar proiectul socialiştilor nu ar constitui un pericol pentru el. Mai degrabă, el încearcă să găsească un compromis (ceea ce nu-l caracterizează pe unchiul său) cu fracţiunea încă existentă, înţelegînd că la etapa actuală aceasta este cea mai importantă chestiune.

Apropo, iniţiativa socialiştilor, în opinia unor experţi, este o piedică pentru comunişti, care tot au ridicat problema referendumului. Ei nu pot să ignore acest proiect, dar nici să-l voteze, probabil, nu vor dori.

Pe ordinea de zi a şedinţei CMC erau 52 de chestiuni cu subpuncte. Majoritatea se refereau la imobil. De asemenea, era inclusă şi întrebarea privind majorarea tarifelor pentru autorizarea de construcţie, privind adoptarea proiectului suedez de eficienţă energetică etc.

În consiliul municipal comuniştii au 23 de mandate din 51, liberalii – 16, liberal-democraţii – şapte, socialiştii – două, democraţii – unul, iar două mandate sînt ale consilierilor municipali independenţi.

Următoarea şedinţă este preconizată pentru săptămîna viitoare.


Consiliu pe acostament


Dorin Chirtoacă îşi permite destul de frecvent să ignore şedinţele consiliului municipal. Iar potrivit legii, el sau unul dintre viceprimari este obligat să fie prezent la şedinţe. Actuala sesiune, care încă nu a început, nu a fost o excepţie. Dorin Chirtoacă a convocat consiliul prin ordinul său şi tot prin ordinul său a anulat-o, fără a oferi explicaţii. Între timp, comuniştii deja au emis un comunicat.

„Chirtoacă şi ortacii săi au zădărnicit şedinţa CMC. Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Consiliul municipal Chişinău este indignată de sabotarea în continuare a activităţii consiliului din partea primarului general Dorin Chirtoacă şi colegii săi de partid. Astăzi a fost anulată o şedinţă planificată din timp a organului plenipotenţiar al puterii municipale.

În zadar l-au aşteptat consilierii comunişti pe primarul general, care prin ordinul său a organizat şedinţa şi a propus ordinea de zi. Locul de aflare a persoanei de răspundere, la moment, nu a fost stabilit. La fel ca şi motivele lipsei lui. Poate Chirtoacă s-a speriat de posibilitatea iniţierii de către fracţiunea PCRM a procedurii de organizare a referendumului de demitere a primarului general, care s-a compromis total în faţa locuitorilor municipiului? Sau se resimt divergenţele atît dintre reprezentanţii fracţiunii liberalilor şi liberal-democraţilor, cît şi în interiorul lor (pînă la destrămarea fracţiunilor)?...

Un lucru este cert: nici primarul şi nici ortacii săi care distrug oraşul şi subminează statalitatea moldovenească nu au loc în organele puterii, chemate să aibă grijă de Chişinău şi chişinăuieni, dar nu de propriile interese meschine. Fracţiunea Partidului Comuniştilor va face totul pentru a curăţa primăria de oameni necorespunzători şi de metode necorespunzătoare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?