Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Șeful statului este forțat să numească anumiți judecători la CSM – declarație

24 sep. 2013,, 12:13   Societate
2159 1
Foto: protv.md
Președintele țării, Nicolae Timofti, crede că este vorba despre o discriminare atunci cînd este nevoit să numească în funcții de judecători la Consiliul Superior al Magistraturii persoane care nu corespund voinței sale. Despre aceasta a declarat pentru NOI.md purtătorul de cuvînt al șefului statului, Vlad Țurcanu.

Situația respectivă este cauzată de faptul că o candidatură a unui judecător la CSM respinsă o dată de președintele țării poate fi votată repetat cu votul a 2/3 din membrii consiliului. „Din această cauză, au fost multe situațiile în care, deși președintele țării a invocat mai multe motive de a nu numi un judecător sau altul, pentru anumite nereguli de ordin deontologic sau chiar penale legate de persoanele respective, totuși CSM nu a ținut cont de părerea domniei sale și a revenit cu aceeași candidatură”, a precizat Vlad Țurcanu.

Purtătorul de cuvînt al președintelui țării a mai menționat că șeful statului este autoritatea supremă care poartă responsabilitate pentru fiecare judecător ales. „De cînd a început mandatul președintelui Nicolae Timofti, CSM a ținut cont doar o dată de părerea domniei sale, în cazul unui judecător de la Soroca. În alte cazuri, consiliul nu a luat în considerare părerea lui Nicolae Timofti și președintele era nevoit, era forțat să numească judecători la CSM, ceea ce consideră că este anormal. De aceea a venit cu proiectul de lege care prevede ca numirea repetată a candidaturii unui judecător respinsă de șeful statului să fie votată cu votul tuturor membrilor CSM”, a adăugat Vlad Țurcanu.

Menționăm că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ion Dron, președintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, a declarat că prin acest proiect de lege, Nicolae Timofti încearcă să-și subordoneze sistemul judecătoresc din republică.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?