X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Codicilele din testamentul împăratului Napoleon, scoase la licitație la Paris

21 sep. 2013,, 09:59   Externe
2747 0
Foto : platov.ru
Codicilele din testamentul împăratului Napoleon vor fi scoase la vînzare la o licitație organizată de casa Artemisia Auctions, pe 6 noiembrie, la Paris, informează lefigaro.fr.

Redactat pe Insula Sfînta Elena, acest document care conține ultimele dorințe ale împăratului francez va reprezenta obiectul central al licitației care va avea loc la Hotel Drouot din Paris.

Cu 19 zile înainte de moartea sa, după aproape șase ani de exil pe Insula Sfînta Elena, împăratul Napoleon, foarte bolnav, știa că sfîrșitul lui este aproape. "Fiul meu, e timpul să termin, simt asta", îi spunea el contelui de Montholon, singura persoană căreia i s-a permis să rămînă alături de Napoleon pînă la ultima suflare a acestuia. În reședința sa din Longwood, Napoleon și-a redactat testamentul, în prezența fidelului său general, care, pentru faptul că l-a însoțit în victorii, cît și în înfrîngeri a primit două milioane de franci drept recompensă.

Așezat în patul său, ținînd în mînă o planșetă din carton, în prezența contelui de Montholon, care a fost unul dintre cei trei executori testamentari, Napoleon a scris, pe 16 aprilie 1821, aceste cuvinte: "Vreau ca cenușa mea să se odihnească pe malurile Senei, în mijlocul acestui popor francez pe care l-am iubit atît de mult".

Această frază legendară se află la începutul primelor două codicile ale testamentului care va fi scos la licitație pe 6 noiembrie. Napoleon l-a scris în mai multe etape, între 13 și 29 aprilie 1821, și cerut ca documentul să fie deschis "în Europa, în prezența tuturor persoanelor care și-au pus semnătura pe plic". Această declarație este urmată de o listă numerotată care include moșteniri în bani, mobilier, bijuterii, argintărie, porțelanuri, arme și cărți. Pentru a evita punerea sub sechestru de către britanici, tot ce i-a aparținut pe Insula Sfînta Elena a fost donat apropiaților săi, generalul Bertrand, contele Montholon și "buna și draga (sa) mamă", cu condiția ca niciunul dintre bunurile care i-au aparținut să nu fie vîndut. Istoria licitațiilor moderne a decis însă altfel.

Primele două codicile, redactate pe două pagini manuscrise, sînt unice. Ele au fost redactate special în atenția temnicerilor săi britanici care trebuia să nu fie la curent cu restul testamentului. Încă de la traversarea către Anglia, la bordul navei Bellerophon, pe care s-a îmbarcat pe 15 iulie 1815, Napoleon a început să își redacteze testamentul. A scris o primă versiune, în august 1819, al cărei depozitar a fost generalul Bertrand, apoi o a doua versiune, între 13 și 29 aprilie 1821.

Cele două copii ale codicilelor sînt unicele documente din testamentul împăratului francez aflate încă în proprietate privată. Ele au fost păstrate pînă în zilele noastre de familia Montholon și au intrat apoi într-o colecție privată franceză. Documentul este estimat la un preț cuprins între 80.000 de euro și 120.000 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?