Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Tiraspolul pregăteşte "măsuri adecvate" în raport cu Chişinăul

19 sep. 2013,, 13:05   Societate
4498 0
Foto: tv-pmr.com
Transnistria este pregătită să întreprindă măsuri de răspuns "în cazul în care Moldova va introduce, în mod unilateral, noi forme de migraţie şi control la frontiera cu Transnistria". Acest lucru a fost discutat, ieri, la o întrevedere între pretinsul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi secretarul consiliului de securitate, fostul şef al KGB-ului transnistrean, Vladislav Finaghin.

Potrivit comunicatului emis de serviciul de presă a lui Şevciuk, citat de Agenţia "Infotag", "în cadrul discuţiilor, o atenţie deosibită a fost acordată modului de circulaţie la hotarul dintre Moldova şi Transnistria a cetăţenilor ruşi şi ucraineni, care locuiesc pe teritoriul Transnistriei". De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre "documentarea forţată a transnistrenilor".

"Una dintre condiţiile părţii moldoveneşti este necesitatea de instituire a permisului de reşedinţă pentru locuitorii Transnistriei, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse, a Ucrainei sau altor ţări. Aici sînt impuse anumite condiţii: cetăţeanul trebuie să cumpere o poliţă de asigurare, o carte medicală, să plătească o anumită sumă, impozit, şi altele", a declarat jurnaliştilor după întîlnire, Finaghin.

"Noi, desigur, vom lua măsuri corespunzătoare", a asigurat el.

La întîlnirea lui Şevciuk cu aşa zisul ministru de interne, Serghei Monul, s-au discutat problemele legate de controlul migraţional la frontieră. Anterior, autoproclamatul preşedinte a dispus organelor responsabile să modernizeze punctele de frontieră, cu scopul de a accelera trecerea persoanelor şi a bunurilor. Pretinsul ministru a spus că, în viitorul apropiat, punctele de frontieră vor fi dotate cu scanere speciale pentru documente.

"Scanerele vor citi datele din actele de identitate. Astfel vom accelera trecerea cetăţenilor noştri şi ai altor state prin punctele de control", a spus Monul.

Moldova intenţionează să introducă puncte migraţionale la frontiera administrativă cu Transnistria, în conformitate cu cerinţele UE, pentru a controla intrarea străinilor în ţară din direcţia Transnistriei. Oficialii de la Chişinău au subliniat în mod repetat că monitorizarea şi sancţiunile nu se va aplica în raport cu locuitorii din Transnistria, care deţin cetăţenia altor ţări.

Autorităţile transnistrene au instalat demult la "frontieră" puncte de evidenţă a tuturor intrărilor, inclusiv a celor din Republica Moldova, impunînd completarea unui formular, înregistrarea unităţilor de transport şi plata pentru bunuri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?