X 
Arşiţa stiri: 187
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Regulile de traversare a frontierei cu bunuri culturale mobile

30 iun. 12:20   Societate
3813 0

Regulile de introducere și scoatere a bunurilor culturale mobile pe/de pe teritoriul Republicii Moldova sînt stabilite de Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.470/2023.

Din bunurile culturale mobile fac parte orice obiecte cu trăsături de relativă creație originală, cu semnificație de mărturie istorică privind comportamentele tehnice, sociale, estetice, religioase, mitologice şi de viață cotidiană ale unei societăți determinate de pe un anumit palier cronologic ca fiind de o importanță deosebită pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau știință.

Persoanele fizice şi juridice au dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova bunuri culturale mobile cu condiția prezentării Serviciului Vamal a documentelor privind proveniența bunurilor şi actelor ce atestă calitatea de proprietar/administrator (sau reprezentant legal al acestuia).

În cazul în care solicitantul nu deține documentele menționate, depune la Serviciul Vamal o declarație pe propria răspundere privind proveniența bunurilor, calitatea sa de proprietar/administrator al bunurilor şi atestarea faptului că bunurile introduse nu sînt în litigiu.

Bunurile culturale mobile pot fi scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova de către călători doar în baza unui certificat de export.


Certificatul de export se emite de către Serviciul de evidență şi circulație a bunurilor culturale mobile, la cererea scrisă a titularului dreptului de proprietate ori a mandatarului acestuia, completată conform modelului prezentat în anexa nr.3 la Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.470/2023.

Mai multe informații pot fi aflate afla apelînd ofițerii Liniei de informare a Serviciului Vamal la numărul de telefon +373 22 78 8888.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa [email protected].

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав