X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

La Chișinău a fost prezentată noua ediție a "Descrierii Moldovei" de Dimitrie Cantemir (VIDEO)

13 sep. 2013,, 16:06   Societate
5324 1
Foto: noi.md
La Chișinău a avut loc prezentarea unei noi ediții a cărții ”Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, lucrare apreciată la nivel mondial.

Cartea a apărut prin eforturile comune ale oamenilor de știință din Rusia și Moldova și este dedicată memoriei cercetătorilor români – academicianul Virgil Cîndea și profesorul Dan Slușanschi, care au adus o contribuție inestimabilă la studiul moștenirii științifice a lui Dimitrie Cantemir. Principala caracteristică a acestei ediții este traducerea din versiunea latină completă a "Descrierii Moldovei" de Dimitrie Cantemir. Autorii prefeței cărții, editate de Serghei Ehrlich și Nicolai Suhaciov, sînt renumitul istoric moldovean, academicianul Andrei Eșanu, și academicianul Pavel Balmuș.

"Ca originar din Basarabia, consider că e necesar să schimbăm stereotipurile despre Moldova ca despre o țară înapoiată, să demonstrăm întregii comunități intelectuale că ea este una dintre moștenitoarele legale și succesoarele nu mai puțin legale ale culturii ruse. În acest scop a și fost editată, în cadrul Programului de cercetări originale în domeniul istoriei și culturii Rusiei și țărilor din Europa de Est, lucrarea remarcabilă a gînditorului moldovean Dimitrie Cantemir "Descrierea Moldovei"”, a menționat editorul Serghei Ehrlich.

Potrivit academicianului Andrei Eșanu, "Descrierea Moldovei " este prima lucrare științifică despre Moldova din acele timpuri.

Înalt a apreciat apariția noii ediții și academicianul moldovean Demir Dragnev. "Cred că această carte va deveni un important punct de plecare pentru o colaborare mai profundă între istoricii din Moldova și Rusia. Iar pentru cititorul rus această carte va fi un pas important spre înțelegerea Moldovei și a poporului ei", a spus el.

Prezentarea a avut loc în cadrul a programului de editare cărții "Cantemir", desfășurat sub sloganul "Moldova recunoscătoare – poporului frățesc al Rusiei", autorul căreia este istoricul Serghei Ehrlich. Cartea a fost publicată cu sprijinul financiar al Guvernului Federației Ruse.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?