X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O parte din şcolile din Chişinău vor fi reorganizate

11 sep. 2013,, 13:47   Societate
9742 0
Foto: evz.ro
Olga MARCENCO

Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie potrivit căreia cîteva instituţii de învăţămînt din capitală vor fi comasate. Este vorba despre Liceul Republican cu Profil Real şi Gimnaziul nr.5 din capitală. Documentul mai prevede şi deschiderea grădiniţelor şi grupelor preşcolare noi, atît în capitală, cît şi în municipiu.

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a primit undă verde pentru comasarea Liceului Republican cu Profil Real, care pînă în prezent arenda spaţii în unul dintre blocurile Universităţii de Stat şi ale Gimnaziului nr.5. Acum, cele două instituţii vor forma Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” (cu predare în limba română). Noua instituţie va avea sediul în clădirea fostului gimnaziu aflat pe strada Ion Pelivan, 30/2.

Într-o notă informativă se arată că Gimnaziul nr.5 era preconizat pentru 1568 de locuri. În perioada 2012-2013, aici învăţau 410 elevi. Astfel, capacitatea şcolii era utilizată în proporţie de 27%. Potrivit prognozelor, în acest an de învăţămînt, în gimnaziu trebuiau să fie 440 de elevi. Iar clasele V-IX nu erau completate pînă la 25-35 de persoane, aşa cum prevede ordinul Ministerului Educaţiei.

Liceul Republican cu Profil Real a fost deschis în anul 1994. În ultimii ani, conducerea şcolii a fost nevoită să arendeze spaţii. Acum, acolo învaţă 322 de elevi (dintre care 60% sînt din republică şi 40% – din municipiu) în 12 clase. În pofida numărului mic de elevi, copiii din acest liceu sînt cîştigători ai diferitelor olimpiade şi concursuri republicane şi internaţionale. Totodată, în liceu activează 36 de pedagogi înalt calificaţi. Direcţia învăţămînt, tineret şi sport a municipiului a decis că ar fi mai bine să fie comasate cele două şcoli şi astfel să fie evitată închiderea uneia dintre ele, iar cealaltă să obţină spaţiul necesar.

Decizia consiliul prevede şi deschiderea repetată a Grădiniţei nr.73 în incinta Şcolii primare nr.32 de pe str. Hrușca, 2 din sectorul Centru. Această grădiniţă, cu capacitatea de 180 de locuri, a fost deschisă în anul 1964. Pînă în anul 2002, acolo activau şase grupe. În anul 2002, prin decizia Consiliului municipal, clădirea grădiniţei a fost transmisă Şcolii Primare nr.32. Iar din 1 septembrie 2012, această şcoală, tot prin decizia Consiliului municipal, a fost anexată la Gimnaziul nr.7. Adică, clădirea a fost eliberată, iar Direcţia municipală redeschide acolo grădiniţa.

De asemenea, va fi redeschisă Grădiniţa nr. 137 în edificiul eliberat de Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” de pe str. Miron Costin, 4/2 din sectorul Rîşcani. Istoria a început în anul 2000. Atunci, în incinta liceului teoretic amplasat pe str. Florilor 4 activau 54 de clase, în două schimburi. Şcoala era arhiplină, de aceea 12 clase primare au fost transferate în Grădiniţa nr.137.

Blocul de bază al liceului are o capacitate de 1160 de locuri. În perioada 2012-2013, în clădirea de bază a liceului au fost formate 29 de clase (742 de elevi). Dintre acestea, 17 erau amplasate în blocul principal, iar 12 clase primare – în blocul de pe str. Miron Costin, 4/2. Direcţia educație a decis să optimizeze această amplasare şi, treptat, să elibereze clădirea grădiniţei. Mai ales că în sectorul Rîşcani se resimte o lipsă acută de locuri în grădiniţe. S-a decis: din septembrie au fost transferate şase clase primare ale liceului în blocul principal, iar alte şase clase vor fi transferate acolo din septembrie 2014. În spaţiul eliberat vor fi deschise, deocamdată, patru grupe pentru preşcolari, cu capacitatea de 120 de persoane.

Încă o decizie adoptată de Consiliul municipal se referă la reorganizarea Şcolii Primare nr.88 din localitatea Codru în Şcoala Primară-Grădiniţă nr.88. Autorităţile îşi motivează decizia prin faptul că în localitate, cu un număr de 20 de mii de locuitori, activează doar o instituţie preşcolară – Grădiniţa nr.194, cu capacitatea de 270 de locuri. Acum, la primărie au parvenit cereri pentru încă 400 de locuri. Iar în jurul şcolii nr.88 sînt amplasate multe blocuri locative construite recent.

În anul 2007, pe lîngă această şcoală a fost deja deschisă o grupă preşcolară pentru 29 de copii, dar aceasta s-a dovedit a fi insuficient. În 2010, acolo erau deja două grupe. Acum în şcoală sînt formate patru clase primare cu 110 copii şi două grupe preşcolare (3-5 ani şi 5-7 ani) de 60 de persoane. Pentru reorganizare, instituţia va trebui să efectueze o reparaţie (reutilarea WC-urilor, a cantinei etc. pentru activitatea grădiniţei). Mijloacele financiare necesare vor fi alocate din bugetul municipal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?