Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Medicul de familie poate fi ales de cetățeni pînă la 31 octombrie

10 sep. 2013,, 11:27   Societate
5663 0
Foto: mpinteractiv.ro
Persoanele asigurate şi neasigurate din Moldova îşi pot alege liber instituţia medico-sanitară primară încadrată în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi, implicit, medicul de familie, pînă la 31 octombrie curent.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), procedura respectivă se face în baza unei cereri de înregistrare primară sau de schimbare a instituţiei medicale şi/sau a medicului de familie. Aceasta este depusă în instituţia sanitară aleasă de către solicitant, iar cazul în care numele medicului de familie nu va fi indicat, el va fi desemnat de către instituţie.

Totodată, cetățenii pot depune cerere doar la o singură instituţie medicală primară, iar aceasta, potrivit recomandărilor CNAM, poate fi cea mai apropiată de locul de trai. Dacă solicitantul va alege serviciile medicului de familie din instituţia medicală primară ce deserveşte alt teritoriu decît cel unde locuieşte, atunci acesta îi va asigura deplasarea medicului respectiv.

Menționăm că alegerea de către persoană a medicului de familie este prevăzută în Regulamentul cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. CNAM precizează că, din 2010, pachetul de servicii medicale primare a Programului unic a fost extins asupra întregii populaţii a republicii, indiferent de statutul său în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Persoanele ce au solicitat schimbarea vor beneficia de alegerea efectuată începînd cu 1 ianuarie a anului următor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?