X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

"Selecţionata Moldovei va evolua cu demnitate pe "Wembley"

2 sep. 2013,, 12:16   Sport
3316 0

Foto: lolo.md

*(În ajunul meciului cu selecţionata Angliei antrenorul principal al selecţionatei de fotbal a Republicii Moldova, Ion Caras, i-a acordat un interviu în exclusivitate reporterului special al agenţiei "INFOTAG", Vladimir Sidorenco).

"Infotag": Domnule Caras, pe 6 septembrie, la Londra, echipa naţională are de jucat un meci din preliminariile CM -2014 cu selecţionata Angliei. După egalitatea neinspirată (1:1) cu echipa Andorei, la conferinţa de presă de după meci, Dvs. aţi spus să pe stadionul "Webmley" echipa principală a ţării va demonstra un joc mai consistent. Pe ce se bazează optimismul Dvs.?

Ion Caras: În primul rînd, pe starea de spirit a jucătorilor. Acesta este un factor important în domeniul fotbalistic. Mulţi fotbalişti visează să joace pe "Webmley" măcar o dată. Există şi o zicală: "Dacă ai participat şi ai învins în multe turnee, dar nu ai jucat niciodată pe "Webmley", nu ai apucat să ajungi la vîrful carierei fotbalistice!". În al doilea rînd, presupunem un joc tactic iscusit.

"I.": Ne puteţi spune care este planul pentru joc?

I.C.: Da. Un joc iscusit şi plin de abnegaţie în apărare cu trecerea rapidă de la apărare la atac.

"I.": Credeţi că englezii vor ieşi pe teren mai puţin dispuşi să joace meciul, vor juca cu mai puţină abnegaţie, iar în plan tactic nu vor fi prea originali?

I.C.: Sînt foarte departe de acest gînd. Selecţionata Angliei, avînd în vedere faptul că situaţia din grupă este foarte complicată, va depune eforturi ca să învingă selecţionata Moldovei. Pentru a-şi realiza sarcina, ea dispune de executanţi de extra-clasă. Pentru ca fotbaliştii moldoveni să demonstreze un joc demn trebuie să traducă în viaţă anume o asemenea schemă tactică.

"I.": Dvs. aveţi posibilitatea să urmăriţi în direct jocul unor fotbalişti care sînt jucători ai selecţionatei Moldovei, în campionatele altor ţări?

I.C.: Eu nu am intervenit cu o astfel de propunere pe lîngă conducerea Federaţiei de Fotbal din Moldova, pentru că nu vedeam o asemenea necesitate. Jocul membrilor selecţionatei care evoluează, de exemplu, pentru cluburi din Rusia, l-am urmărit la televizor. Or, dacă am fi avut nevoia să urmăresc jocul vreunui jucător, nu cred că mi s-ar fi refuzat.

"I.": La Chişinău echipa noastră a remizat cu polonezii şi cu ucrainenii. Rezultatele au fost recunoscute ca un succes?

I.C.: Da.

"I.": Succesul a fost apreciat financiar? Dacă da, în care sume?

I.C.: Rezultatul a fost îmbucurător, dar sumele primelor nu vi le pot enunţa. Este o informaţie confidenţială.

"I.": Mulţi amatori de fotbal se interesează care este venitul anual al Dvs. în calitate de antrenor principal al selecţionatei?

I.C.: Şi această întrebare o voi lăsa fără răspuns. În contractul pe care l-am încheiat cu Federaţia de Fotbal din Moldova există un punct care interzice dezvăluirea unor asemenea informaţii.

"I.": Atunci cînd pleacă la meciuri peste hotare, jucătorii şi antrenorii selecţionatei Moldovei primesc bani pentru cheltuieli de delegaţie?

I.C.: Nu ştiu dacă sumele care li se eliberează fotbaliştilor sînt anume cheltuieli de delegaţie, dar bani "de buzunar" li se dau.

"I.": În componenţa de start a selecţionatei deseori ies fotbalişti care evoluează pentru echipe din străinătate, dar care stau în rezervă, şi nu jucători cu practică constantă în meciurile din Divizia Naţională. Prin ce se explică această predilecţie?

I.C.: Măiestria fotbalistică a primilor, chiar dacă ei stau "pe băncile de rezervă", este superioară nivelului pe care îl demonstrează jucătorii în meciurile din Divizia Naţională. Cu regret, nivelul campionatului moldovenesc este inferior nivelului campionatelor fotbalistice din ţările CSI şi ale Europei Centrale.

"I.": Care dintre fotbaliştii invitaţi să evolueze pentru selecţionata Moldovei sînt jucătorii cheie pe liniile lor?

I.C.: Avem doi portari de egală valoare - Namaşco şi Pancenco. Apărarea este linia cea mai stabilă în selecţionată. În apărare evoluează fotbalişti experimentaţi: Iepureanu, Armaş, Golovatenco, Bordian şi Bulgaru. Mijlocaşii sînt Gaţcan, Ioniţă, Dedov şi Antoniuc. În atac se evidenţiază Sidorenco şi Grosu.

"I.": După ce Dvs. aţi consimţit să conduceţi stafful de antrenori, ați declarat că veţi considera ca fiind de succes evoluţia selecţionatei noastre în actualul ciclu preliminar numai în cazul în care echipa se va clasa nu mai jos de locul trei. Este cert deja că Moldova nu va înregistra acest succes. Care sînt motivele eşecului în turneu?

I.C.: În primul ciclu preliminar al Campionatul Europei sub conducerea mea, echipa naţională a Moldovei a ocupat locul patru. Pentru acest motiv consideram că jucătorii selecţionatei pot depăşi acest rezultat. În plus, noi consideram că adversarii vor ieşi la jocul cu noi prea siguri de sine și vom putea profita de asta. Dar nu s-a întîmplat. Fiecare dintre primele patru echipe din grupă au jucat cu noi ca la ultima şi decisiva luptă. Şi au jucat la limita forţelor şi a capacităţilor lor. Ne-au învins datorită unei instruiri şi a unui orizont tactic mai bun.

"I.": În opinia Dvs., cine va ocupa primul şi al doilea loc în grupa noastru?

I.C.: Primul loc îl va ocupa Ucraina. Al doilea - Anglia.

"I.": După încheierea actualului ciclul preliminar credeţi că contractul cu Dvs. va fi prelungit pentru următorii doi ani?

I.C.: Nu voi minţi, mi-aş dori să continui munca cu selecţionata. Dar membrii Comitetului executiv al Federaţiei de Fotbal din Moldova vor fi cei care îmi vor aprecia activitatea. Ei au de luat decizia. Dar aceasta va fi poimîine, iar mîine noi trebuie să jucăm cu succes cu selecţionatele Angliei şi a Muntenegrului (ambele meciuri în deplasare) şi cu San Marino pe teren propriu. Şi nu de dragul bunăstării mele de antrenor, ci al suporterilor care merită cele mai bune emoţii fotbalistice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?