Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Dorin Drăguţanu: Băncile participă activ la dezvoltarea economiei Moldovei

20 aug. 2013,, 13:00   Economie
2714 1
Foto: tribuna.md
"Cota creditării în produsul intern brut al Moldovei este mai mare decît în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, iar după nivelul de depozite poziţiile băncilor moldoveneşti sînt mai bune decît în Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia şi chiar Rusia. Aceasta este o dovadă elocventă a faptului că la capitolul participarea la dezvoltarea economiei sistemul bancar al Moldovei îndeplineşte misiunea care îi este destinată", a declarat pentru agenţia "Infotag" guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Potrivit lui, în R.Moldova aceşti indicatori de participare la PIB sînt apropiaţi de nivelul unor ţări precum România şi Ucraina.

Apreciind situaţia curentă din sistemul bancar al Moldovei, guvernatorul BNM a spus că nu îi plac două lucruri legate reciproc.

"Primul se referă la mentalitatea managerilor băncilor. Majoritatea conducătorilor au un nivel foarte înalt de inerţie în adoptarea deciziilor, în politicile noi, managementul corporativ al băncilor. La manageri se atestă un conservatism exagerat. Poate că este un conservatism sănătos, pentru că nu am făcut multe gafe în tot acest răstimp şi am trecut mai mult sau mai puţin uşor prin crizele financiare internaţionale. Dar în privinţa transparenţei acţionarilor, a instruirii şi trainingurilor pentru personal, investiţiilor în colaboratorii cu perspectivă, instruirii acestora peste hotare avem o mare rămînere în urmă", a subliniat Drăguţanu.

Cel de-al doilea lucru este în viziunea sa sfera inovaţiilor şi oferirea de produse bancare progresiste pe piaţă.

"În linii mari, toate produsele sînt standard şi simple. Ai senzaţia că băncile nu se grăbesc să se gîndească la ziua de mîine. Or, vorbim de acelaşi business cu cardurile care se dezvoltă, dar lent. Şi motivul nu este doar acela că nu este perceput de piaţă, ci costul exagerat al acestor servicii", a afirmat şeful BNM.

Drăguţanu a spus că a aşteptat un alt comportament pe piaţă de la băncile-fiică ale unor bănci străine în Moldova, care puteau "impulsiona dezvoltarea acestor direcţii la băncile moldoveneşti".

"Acestea însă s-au învăţat rapid şi au început să se asemene cu băncile moldoveneşti. Cred că aceasta se va schimba curînd şi băncile vor înţelege că viitoarea lor dezvoltare dinamică este pe bază de retail, nu doar corporate. Retail -ul înseamnă un mare număr de contracte mici - şi de creditare, şi de atragere la deservire, şi privind businessul cu cardurile. Trebuie mereu să îi oferim ceva populaţiei, nu să aşteptăm ca ea însăşi să vină la bancă", a conchis guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, care susţine că ar fi mult mai eficient dacă chiar băncile ar lansa oferte de astfel de servicii pentru populaţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?