X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tinerii din Moldova tind să facă carieră în străinătate (VIDEO)

12 aug. 2013,, 13:52   Societate
3048 0
Foto: fundatiadanvoiculescu.ro
În republică este marcată astăzi Ziua Internațională a Tineretului. Cu acest prilej, Ministerul Tineretului și Sportului îndeamnă tinerii din R. Moldova plecați peste hotare să revină în țară, pentru a-și aplica studiile și experiența acumulată, transmite NOI.md.

Viceministrul Tineretului și Sportului, Sergiu Stanciu, a subliniat că, în pofida unor riscuri care ar putea surveni în urma migrației tinerilor, acest fenomen se înscrie într-o perspectivă benefică pentru societate. „Un exemplu ar fi promovarea mobilității tinerilor în scop educațional și cultural. Tinerii pot contribui pozitiv asupra dezvoltării societății în care trăiesc, prin valorificarea cunoștințelor și experiențelor multiple obținute în afara țării, necesare la revenirea lor acasă”, a declarat Sergiu Stanciu.

De asemenea, viceministrul Tineretului și Sportului a specificat că în prezent se desfășoară mai multe proiecte care vizează promovarea tinerilor în cazul inițierii unei afaceri, găsirea unui loc de muncă și obținerea de cunoștințe suplementare în diverse domenii.

Totuși, tinerii de azi se plîng că nu au viitor în R. Moldova și că nu știu dacă vor reveni în țară pentru a-și face o carieră. ”Nu știu dacă voi reveni, vedeți ce se întîmplă la noi. Salariile sînt mici, nu avem cum să ne dezvoltăm. Cred că am să merg undeva peste hotare, acolo situația e mult mai stabilă pentru crearea unei familii”, a mărturisit unul dintre tinerii intervievați de NOI.md.

În general, tinerii își doresc să meargă în străinătate pentru a-și continua studiile, cu posibilitatea de a rămîne să activeze peste hotare. Majoritatea au spus că vor să plece la lucru sau studii în Italia, Rusia, Germania și SUA. Totuși, o parte dintre ei nu exclud că în viitor, dacă situația social-economică din R. Moldova se va restabili, vor reveni cu traiul la baștină.

Statistica Centrului Național de Tineret arată că, pe parcursul anului trecut, peste hotare au emigrat 328 de mii de cetățeni ai R. Moldova, dintre care peste 50% sînt tineri.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?