Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4073

Lista lui Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat sute de evrei de regimul nazist, scoasă la licitaţie (VIDEO, FOTO)

10 aug. 2013,, 13:23   Externe
3085 0
Foto: oskarschindler.dk
Casa americană de licitaţii RR Auction din New Hampshire a scos la vînzare o scrisoare semnată de Oskar Schindler, alături de alte documente aparţinînd industriaşului de origine germană care a salvat viaţa a peste 1.200 de evrei din Polonia.

Scrisoarea, care se întinde pe o singură coală de hîrtie şi poartă semnătura lui Oskar Schindler, a fost trimisă de la fabrica sa de obiecte emailate din Cracovia, Polonia. Acolo au fost angajaţi peste 1.000 de evrei deţinuţi într-un lagăr nazist de concentrare, Plaszow, aflat în apropierea oraşului polonez. Scrisoarea a fost redactată în limba germană şi datată la 22 august 1944.

Printre documentele scoase la vînzare se numără şi planuri pentru o extindere a uzinei lui Oskar Schindler din Polonia.

În vara anului 1944, Oskar Schindler a aflat despre planurile germanilor de a închide fabricile care nu susţineau prin activitatea lor războiul. Bazîndu-se pe reţeaua proprie de cunoştinţe şi împărţind mită în stînga şi-n dreapta, Oskar Schindler a primit permisiunea de a produce armament şi de reloca producţia la Brunnlitz, în Cehia. "Acesta este primul document pe care l-am văzut şi care atestă această mutare. Este important, deoarece am crezut că i-a luta mult mai mult timp să obţină o asemenea permisiune. Dacă Oskar Schindler nu ar fi obţinut această permisiune, nu ar fi existat ceea ce numim Lista lui Schindler ", a declarat David Crowe, istoric care s-a dedicat studierii Holocaustului şi vieţii lui Oskar Schindler, citat de Jerusalem Post.

Oskar Schindler a salvat mii de evrei de la moarte, angajîndu-i în fabricile sale de armament. Nouă din cele 10 liste cu angajaţi evrei, pe care le-a supus aprobării autorităţilor naziste sînt cunoscute astăzi drept "Lista lui Schindler". Pornind de la aceste documente, australianul Thomas Keneally a scris cartea "Arca lui Schindler", care a stat la baza filmului regizat de Steven Spielberg şi recompensat cu premiul Oskar, "Lista lui Schindler". Producţia, realizată în 1993, l-a avut în rolul principal pe actorul Liam Neeson.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?