Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Expert: Persoanele cu dizabilităţi intelectuale trebuie să beneficieze de dreptul de vot

9 aug. 2013,, 12:50   Societate
4149 2
Foto: oradestiri.ro
Persoanele cu dizabilităţi intelectuale trebuie să beneficieze de dreptul de vot. Potrivit agenţiei "Infotag", Arcadie Astrahan, expert PNUD în domeniul sănătăţii şi al drepturilor omului, a enunţat această părere la seminarul "Propaganda şi participarea persoanelor cu dizabilităţi mintale", care s-a încheiat la Chişinău.

"Dreptul de vot este unul universal, este pentru toţi. Noi vom purta un dialog cu autorităţile moldovene cu scopul de a opera amendamentele respective la Codul electoral", a promis Astrahan.

Potrivit expertului, autorităţile moldovene trebuie să respecte Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pe care Moldova a ratificat-o în anul 2010.

"PNUD susţine şi lucrează la promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale. Noi, împreună cu alte agenţii ale ONU, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cu UNICEF, dorim să susţinem realizarea normelor acestei convenţii. Persoanele cu dizabilităţi intelectuale trebuie să aibă dreptul la acces în justiţie, la studii, dreptul de a trăi în societate, de vot", a subliniat el.

De asemenea Astrahan a anunţat că PNUD "planifică înfiinţarea unei organizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi mintale".

"Există organizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi fizice şi senzitive, iar cu cele mintale – deocamdată nu. Noi trebuie să eradicăm discriminarea, toţi au aceleaşi drepturi. Unii oameni au nevoie de ajutor şi noi ne străduim să îl oferim", a spus expertul.

Seminarul a fost organizat de către organizaţia nonguvernamentală pentru asistenţă individuală (SOIR Moldova), înfiinţată de persoane fizice din Suedia. Organizaţia are filiale în 13 ţări ale lumii, inclusiv în R.Moldova. Partenerii evenimentului sînt Asociaţia Libaneză pentru propagandă Independentă, precum şi organizaţia mondială Inclusion International.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?