Veniturile din sectorul comunicațiilor electronice, în scădere

Veniturile din sectorul comunicațiilor electronice, în scădere

În al treilea trimestru al anului 2017, în sectorul comunicațiilor electronice din Moldova s-a înregistrat o scădere ușoară a veniturilor totale, relatează NOI.md.

Acest fapt a fost comunicat de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), care a menționat că, în perioada iulie-septembrie 2017, volumul total al veniturilor provenite din vînzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, internet mobil, telefonie fixă, internet fix, retransmisia programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut față de trimestrul trei al anului 2016, cu 2,7% și a însumat 1 mld. 675,2 mil. lei.

Aceste date se conțin în Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul trei al anului 2017, publicat astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI.

Scăderea atestată în această perioadă a fost cauzată, în temei, de diminuarea veniturilor pe trei segmente de piață: telefonie fixă, retransmisie programe audiovizuale, telefonie mobilă.

Veniturile obținute din vînzarea serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu circa 17% și au totalizat 170,9 mil.lei, a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale – cu 13,2% și au alcătuit 60,5 mil.lei, iar a serviciilor de telefonie mobilă s-au micșorat cu 6,8% și au însumat 874 mil. lei.

În același timp, pe alte două segmente de piață – internet mobil și internet fix – au fost atestate creșteri importante. Veniturile obținute din vînzarea serviciilor de internet mobil au crescut cu 28% și au depășit cifra de 241,9 mil. lei, iar a serviciilor de internet fix – cu 8,4% și au însumat 320,7 mil. lei.

Cel mai mare venit mediu lunar per utilizator (ARPU) a fost înregistrat pe piața serviciilor de acces la internet fix – de 187 de lei. Pe piața accesului dedicat la internet mobil și cea de telefonie mobilă, venitul mediu lunar a fost de 78,9 lei și, respectiv, de 77,8 lei. Pe celelalte segmente de piață acest indicator a avut următoarele valori: telefonie fixă – 49,3 lei, televiziune contra plată – 45 de lei, internet mobil (prin telefoane inteligente) – circa 30 de lei.

ANRCETI elaborează și publică pe pagina sa web oficială rapoarte trimestriale despre evoluția pieței comunicațiilor electronice în baza datelor statistice prezentate de către furnizorii care activează în acest sector.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load